torstai 9. marraskuuta 2017

Marimekko-nainen

Eräs ystäväni sanoi, että meistä suomalaisista keskiluokkaisista kulttuuritantoista tulee vanhemmiten joko "Gudrun Sjöden" - tai "Marimekko" -naisia.

"Gudrun Sjöden" -vaatteissa vallitsevat luonnon värit, sammaleen vihreä, tuleentuneen viljan sävyt, taivaansininen ja hiekka. Vaatteita puetaan monta kerrosta päällekkäin, kankaissa on kukkakuvioita, sukkahousut ovat boheemin värikkäitä, samaten kengät. Korkeita korkoja ei harrasteta ja harmaantuvat hiukset värjätään punaisiksi tai annetaan luonnonharmaan kukoistaa.

Marimekko-naiset pukeutuvat selkeisiin perusväreihin ja vaatteet ovat suoria ja väljiä. Yksi vaatekerros riittää. Korkokenkiä saatetaan käyttää ja hiukset ovat huolellisesti leikatut ja värjätyt. Kaiken kruunaavat rohkeat silmälasinkehykset.

Kumpi minä sitten olen? En ole toistaiseksi selvästi kumpikaan, mutta viitettä marimekkolaisuudesta on havaittavissa. Tämä ei tarkoita välttämättä kyseisen firman vaatteita (niitäkin minulla kyllä on, olen hankkinut alennusmyynnistä) vaan tyylistä. "Gudrun Sjöden" -kaupassa olen käynyt, mutta mitään en ole ostanut, toistaiseksi. 

Olen huolissani ilmastonmuutoksesta. Olenkin tehnyt merkittäviä muutoksia kulutustottumuksiini: peseydyn palasaippualla ja leikkaan hammastahnatuubin poikki ja kaivelen loputkin hammastan jämät käyttöön. Mainostan kaikille palasaippuaa, ei tule muovijätettä ja alle euron palasaippuan saa lähikaupasta. Saippua kestää pitkään. Hiuksetkin voi pestä saippualla (siihen olen ostanut tätä tarkoitusta varten valmistettua palasaippuaa). Tässä mielessä olen enemmän "Gudrun Sjöden" -nainen. Maailma pelastuu.

9 kommenttia:

Timo Lampi ☺ kirjoitti...

Selkeä GS nainen. :)

Marjatta Mentula kirjoitti...

Siinä välillä mennään, selkeät vaatteet, ei Gudrunin rytkyjä (ennen kuin Suomessa avattiin liike, ostin GS-nettikaupasta villatakin, mutta pääosin nuo vaatteet ovat huonoja), mutta ei myöskään Marimekon jylhää maskuliinisuutta, ja harmaat selkeästi leikatut hiukset. Gudrunin tyylillä hiukset ovat itse kynityn näköiset tai pitkät hapsulatvat.
Taidan mennä ekoasioissakin kultaista keskitietä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Joo olen siinä mielessä ekologinen, että käytän julkisia kulkuneuvoja ja ajan pyörällä, mutta kuitenkin kulutan liikaa ja teen lomamatkoja lentäen. Saippuapalalla ei maailmaa pelasteta.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Heidi, ristiriitaisella tyylillä mennään täälläkin.
Juuri kiroilin, kun etsin isommalle porukalle syömäpaikkaa isänpäivänlounaalle ja kahden erikoissyöjän, vegetaristin ja vegaanin, takia pitää valita tyyriimpi paikka. Yhdessä paikassa sanottiin, että heillä on listalla paljon vegeä, esim. kaikki nämä kanaruuat. Joo, mutta siis kunnon ekoihminen olisi vegaani kaiken aikaa eikä vain josksu huvikseen ja ostaisi mielellään kallista luomua.

Merja kirjoitti...

Hauskaa pohdintaa, usein mietin pukeutuessani, että onkohan tämä nyt se kulttuurikaapu. Nuorena parikymppisenä olin Marimekkotyyppi, sitten niiden vaatteet muuttuivat ihan oudoiksi Amerin omistuksessa. Välillä oli taas ihan puettavia, mutta nyt on taas menty kummallisiin jäykkiin laatikoihin, en tykkää. Ostaisin Bitte Kai Randia, mutta en raaski kuin korkeintaan alesta. Sjöden ei ole minua varten, kun ei sillä ole yhtään mustaa vaatetta. Nyt olen löytänyt joitain pikkuvalmistajia, jotka tekevät kivoja vaatteita. Mutta eipä sitä näissä hommissa kovin kummoisia tarvitse komeroon roikkumaan.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Marjatta, on kyllä tosi junttia, että vielä nykyäänkään vegaani- ja vegesafka ei ole itsestäänselvyys kaikkien hintaluokkien ravintoloissa!

Puskissa kirjoitti...

Gudrunilla on joitain ihan kivoja, samoin kuin Marimekolla, mutta suurin ongelma mielestäni on näiden molempien hinnoittelu. Ensimmäinen rahastaa ekologisuudellaan ja toinen taiteellisuudellaan. Julkisen puolen kulttuurityöläisenä tulot eivät ole päätähuimaavat, joten vaikka joskus olisikin jokin kiva vaate tarjolla, on rahapuoli tiukilla. Se on tällä hetkellä suurin syy siihen, etten ole kumpaakaan kategoriaa.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Hoo Moilanen, totta. Kaupoista saa jo yhä enemmän vegeruokaa, mutta ravintoloista ei, laahaavat perässä.

Oletteko muuten tietoisia ResQ-palvelusta, jossa ravintolat myyvät netissä halvalla yli jäänyttä ruokaa. Mies on juuri hakemassa meille kilon burgundinpataa 6 eurolla. Jipii, elämä helpottuu. Tämä on minusta ravintoloilta ekoteko!

Puskissa, olen samaa mieltä. Espanjasta ostin outlet-paikasta kauniita vaatteita, joista mikään ei maksanut yli neljääkymppiä. Mies osti hyvinistuvat farkut 35 eurolla ja olisi saanut toiset päälle puoleen hintaan. Ei ottanut, kun ei kuulemma tarvitse kuin yhdet kerrallaan.

Ana kirjoitti...

Noin kerran vuodessa Gudrunin listalta löytyy jokin "pakko saada". Laadussa ei ole ollut mitään moittimista. JUU ja harmaa tukka on kans :-D