Perjantaina käväisin paikallisen kirjailijayhdistyksen pikkujouluissa. Suuren osan ajasta vei yhdistyksen vuosikokous, jossa keskusteltiin paljon rahasta, jota ei siis ole. Jäsenmaksua korotettiin viidellä eurolla. Jouduin vain varatilintarkastajaksi.
Suomessa nostettiin kirjojen lainauksesta saatavat korvaukset pohjoismaiselle tasolle, joten kirjailija sai viime vuoden lainauksista 0.25 euroa per lainaus. Tulojen kannalta järkevintä olisi kirjoittaa suosittua lastenkirjasarjaa. Kirjailijat muuten puhuvat harvinaisen usein rahasta.
Jatketaan vielä rahasta. Pikkujoulutarjoilusta piti maksaa viisi euroa, jolla sai hyvää syötävää ja 16 cl tölkkiviiniä muovimukista nautittuna. Jos pidättäytyi viinistä, tarjoilut maksoivat kolme euroa. Moni tyytyi kolmen euron tarjontaan, joten ainakaan tässä naisvaltaisessa porukassa ei "juoppo kirjailija" -myytti toteutunut. Kuulin juuri radiosta, että 8 % suomalaisista aikoo juoda pikkujouluissa itsensä kovaan humalaan. Näissä pikkujouluissa vaihdettiin kirjalahjoja, sillä niitähän kaikilla riittää.
Äidin syntymäpäivät järjestettiin eilen siskon luona. Äiti näytti pieneltä, laihalta ja eksyneeltä. Tarjoilut hoidettiin talkootyönä, eivätkä järjestelyt lopulta rasittaneet ketään. Ruoan lisäksi olimme hankkineet siskojen kanssa kolmelletoista hengelle kahdenkymmenen hengen täytekakun ja isä oli tietysti ostanut vielä toisen kakun, joten kakku ei loppunut kesken.
Pöydässä ei ollut paljonkaan tilaa kyynärpäille tai leveille hartioille. Siskon mies sanoi, että hän on tottunut, sillä hän on matkustanut aiemmin lentokoneen turistiluokassa melkein työkseen. Tai englanniksi se on Econymy class.
Kun porukassa on nykyään kasvissyöjiä ja vaikeaa pähkinä-allergiaa niin tuoteselosteita luettiin ahkerasti, eikä ketään jouduttu toimittamaan sairaalan ensiapuun.
4 kommenttia:
Hah, hauskaa löytää toinen sakki joka syö kakkua. Meillä 25 hengen kakkukahveille on varattava kakkua sadalle hengelle.
Meilläkin tykätään kakusta :)
Sukulaiskirjailija kiittelee aina kirjaston rojalteja. Tosin nykyään ehkä saa jo muutakin kuin ylähuulen leivän päälle, kun sai pari vuotta sitten valtiolta taiteilijaeläkkeen.
Tyhmä kun olen, niin en ole tullut ajatelleeksi että kirjailija saa rojalteja lainatuista kirjoista mutta sehän on ihan järkeenkäypä juttu. Mielestäni summaa voisi olla isompikin koska kirjan kirjoittamisen ei ole mikään yksinkertainen prosessi. Tarkoititko lastenkirjojen kirjoittamisella (kannattavuus) sitä että niitä lainataan eniten vai onko kirjoista saatavat rojaltit jotenkin määritelty sen mukaan minkä lajin kirja on kyseessä?
Niitä lainataan paljon.
Lähetä kommentti