sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Naiset vanhenevat kahdella tavalla

"Naiset vanhenevat kahdella tavalla. Toiset kuihtuvat ja hapertuvat niin kuin hedelmät, jotka ovat unohtaneet pudota puusta. Jatkuva tuulessa keinuminen kuivattaa ne ryppyisiksi ja keveiksi, ja kun on aika, samainen tuuli hajottaa ne. Toiset rehevöityvät niin kuin olisivat eläneet vedessä, johon ne vähitellen liukenevatkin."
(Pirkko Saisio: Kohtuuttomuus)


Olen lukenut kyseisen kirjan, mutta tämän hienon sitaatin löysin erään kirjailijan facebook-sivulta. Hapertuminen on tyylikkäämpää, aatelisrouvat käyvät vanhemmiten ryppysiksi ja keveiksi, selkäranka menee kasaan, rehevöityminen on vulgaaria, joka suuntaan roikkuvaa. 

Odotan silakkalaatikon paistumista. Olen suunnitellut kyseisen perinneruoan valmistamista ainakin vuoden ajan ja nyt tein ruoan päivitetyn version, johon laitettiin mätitahnaa, omenamehua, kermaa, omenaa, currya eikä lainkaan siansivua. Elän jännittäviä aikoja. Resdenssini haisee silakalta. 

Mietimme eilen perinteisen ja vanhanaikaisen eroa. Vanhanaikaisessa on negatiivinen lataus kun taas perinteinen on positiivinen ilmaus.

2 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Noin me vanhenemme. Minusta tulee ryppyinen pieni rusina.
Tuliko laatikosta hyvä? Mietin tuota omenamehua, tuliko siitä mahdollisesti liian makeaa silakalle...

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Hyvää tuli.