maanantai 2. syyskuuta 2024

Viesti presidentille

Keskustelimme porukalla kouluaikaisista kesätyöpaikoista, joita riitti kalatehtaasta ja laivojen siivoamisesta Savon selluun. 

Yksi meistä joutui lukitsemaan työtilan oven, ettei esimiesasemassa toiminut mies olisi tullut kähmimään häntä, kesätyötä tekevää nuorta naista. Miehestä varoitettiin jo työhön tullessa. Olen kuullut moneltakin, että työtehtäviin ohjattaessa on valistettu, kenen kanssa ei saa jäädä kahdestaan samaan huoneeseen, eikä joutua yhteiseen hissiin. 

Lääkärien Face-ryhmässä mieskollega kysyi naislääkäreiltä seksuaalisesta häirinnästä, ja sai heti parisataa vastausta, suurin osa häirinnästä kohdistui alaikäisiin tyttöihin, mutta sitä esiintyi myös työssä. Sairaanhoitajat kokevat käsittääkseni häirintää huomattavasti enemmän.

Kirjoitin jo aiemmin tänne aikuisten miesten nuoriin tyttöhin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä, jota tapahtuu nykyään myös netissä. Onhan siitä keskusteltu muutenkin.  Blogiystäväni Marjatta taisi sanoa, että jonkun vaikutusvaltaisen suomalaisen (miehen) pitäisi sanoa, ettei homma vetele. Mietin kuka sellainen mies voisi olla ja päädyin siihen, että se olisi tietenkin Suomen presidentti Alexander Stubb. Kenellä muulla sitä valtaa olisi yhtä paljon. Puuttuihan Niinistökin koulukiusaamiseen.

Lähetin viestin presidentin kansliaan. Arvasin kyllä, ettei siitä olisi mitään hyötyä.  Sain kyllä vastauksen, jota ei tietenkään ollut kirjoittanut presidentti itse. Vastaus sisälsi sanahelinää tasa-arvosta, jota presidentti kaikissa tilanteissa edistää. 

Mitäpä nuorista tytöistä.  On tärkeämpiäkin asioita kuten urheilu ja Nato.

18 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Tuohon mitäänsanomattomaan sanahelinään on niin tottunut kaikissa aiheissa. Kuten esim rasismista sanotussa. Olisin toivonut, että Stubb olisi siinäkin lausunut vahvemmin. Että Suomessa on aivan liikaa rasismia. Noita elävän elämän kertomuksia tulee heti räikeästi silmiin, kun jotain tummaihoista vain lehtiin haastatellaan, kuten esim sunnuntain Hesarin urheilijaa. Ihminen rakastuu ja alkaa seurustella, niin alkaa saada paljon vihaviestejä siitä että ei saisi seurustella valkoihoisen kanssa! Juu ei meillä mitään rasismia ole... Tulee mieleen amerikkalaiset elokuvat 50-luvun meiningistä ja Ku Klux Klanista.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Rasismi on toinen asia, jonka presidentti voisi selväsanaisesti tuomita.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Tasa-arvon edistäminen on kovin epämääräinen ilmaus.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Kaikki näkevät, mitä pelleilyä ja pääministerin kiusaamista riikkapurrat ja janimäkelät harrastavat, häpeämättä. Oikein näkee, miten Riikka Purra nauttii letkautuksistaan. He ovat nähneet, että Orpo haluaa pitää kiinni hallituksesta, tuli mitä tuli.
Miksi RKP vielä sinnittelee, en ymmärrä. Ei pitäisi olla mukana tällaisessa hallituksessa ja saada huonoa leimaa liiasta joustamisestaan asioissa joissa ei pitäisi joustaa.

Stubb voisi pitää arvopuheen toisten ihmisten kunnioittamisesta, johon kuuluisi niin naisiin kuin maahanmuuttajiinkin tai ei-suomalaisen taustaan omaaviin kohdistuvan huonon käyttäytymisen tiukka tuomitseminen.
Hän kyllä sanoi oman mielipiteensä Ylen kyselytunnilla selvästi ja esim. piti aivan itsestäänselvänä sitä, että Suomen kansalaiseksi voi hakea kuka vain suomalainen ilman supisuomalaista perimää (ärsyttävää, että tämmöisestäkin asiasta joutuu väittelemään), mutta vasta erillisessä puheessa olisi todella voimaa.

Kunpa noista persuista päästäisiin ja voitaisiin taas elää normaalia elämää ilman jokapäivästä ärtymistä. He eivät näe rasismia edes thaimaalaisia orjinaan pitäneissä marjayrittäjissä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Heidi Mäkinen kirjoitti...

Pelkään persujen tulleen jäädäkseen.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Juu, ja kaiken lisäksi he ovat onnistuneet osittain myös siinä tavoitteessaan, että ovat siirtäneet omia ennakkoluulojaan toisten päähän, niin poliitikkojen kuin muittenkin, jolloin heidän perintönsä jatkuu lievemmin, vaikka eivät itse olisikaan vallassa.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Meidän pitäis mennä kansanliikkeenä eduskuntatalon portaille ja pyytää puhuman, antamaan lausuntoa ja haastateltavaksi muutamia kansanedustajia ja ministereitä, ei vain niitä jotka tietävät, että epäasiallisuutta naisia kohtaan on ja rasimia on, vaan erityisesti juuri niitä, jotka eivät tajua asiaa, esim Wille Rydman saisi tulla paikalle.

Kuka aloittaisi tällaisen liikkeen? Minä osallistuisin miellään, mutta en jaksa olla organisaattorina.

Tärkeää on, että tämä ryhmä koostuisi "tavallisista" naisista ja miehistä, paljon mukana keski-ikäisiä ja vanhoja ja että sillä olisi hyvä nimi.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minäkin voisin osallistua, mutta sellaisen organisoiminen ei ole minun juttuni.

ketjukolaaja kirjoitti...

Toivottavasti satun katselemaan sen A-studion, jossa te saatte esittää mielipiteenne.

Kekkonen aikoinaan tuumasi, että Suomi voisi toimia maailmalla ei niinkään tuomarina vaan lääkärinä. Eikö kotimaassakin tohtorointi tepsisi paremmin kuin tuomarointi?

Marjatta Mentula kirjoitti...

Kiusaajien kohdalla tarvitaan molempia, tuomarointia ja tohtorointia. On välttämätöntä suojella niitä joita kohdellaan väärin ja joitain väärin tehneitä voidaan myös parantaa. Sellaisia ei, jotka eivät näe virheitään. Perussuomalaisten mielestä rasismia ei ole, vaikka he itse ovat siihen syyllistyneet ja heidän takiaan pitää ministereitäkin kouluttaa - paitsi että he naureskelevat koko kurssille. Monet rasistisesti käyttäytyneistä ovat myös solvanneet naisia, jopa kollegoitaan koskaan anteeksi pyytämättä (esim. Halla-aho Biaudetia). Ketjukolaaja, pitäiskö sinun mielestäsi tällainen käyttäytyminen vain hiljaa hyväksyä - ja miten sitä tohtoroisit?

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Luin jutun somalitaustaisesta, Suomessa syntyneestä juoksijalahjakkuudesta ja muutenkin lahjakkaasta nuoresta miehestä ja rasismista, jota hänen perheensä oli kokenut. Nyt hänen Elovena-tytön näköinen urheilijatyttöystävänsäkin on saanut saastaa niskaansa. Jotain pitäisi tehdä.

ketjukolaaja kirjoitti...

Onhan ne naiset minullekin naureskelleet ja väheksyen sivuuttaneet. Ei sitä voi kuin hyväksyä, rakkautta ei voi pakottaa. Rasistisen tuntuisia kommentteja kuulee maailmalla eikä niillekään voi oikein mitään. Voisi tietysti kuvitella tohtoroivansa niitä ihmisiä, jotka ovat eri mieltä kuin minä, vaan mahtaneeko sekään auttaa?
Raamatussa sanotaan, ettei kantsi tuomita ettei meitä tuomittaisi. En tiedä mitä sillä alunperin on tarkoitettu, mutta ihmeen paljon ne Raamatun rupatukset tuntuvat sisältävän ajatonta viisautta. Kekkonen ei tosin seikkaillut Raamatussa, mutta eli ehkä lähempänä sitä aikaa kuin vaikka minä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Monia meistä on joskus sivuutettu, mutta väkivalta, tappouhkaukset, kourimiset ja huorittelut ovat pahempi juttu. Moni sananlasku lienee Raamatusta (en todellakaan ole mikään alan asiantuntija).

Marjatta Mentula kirjoitti...

Apu-lehden viimeisimmässä numerossa Mika Kaurismäki kertoo, että hänen brasilialais-suomalaiset lapsensa kokevat joka päivä Suomessa rasismia, mitä eivät kokeneet Brasiliassa eikä Portugalissa, jossa perhe asui kaksi vuotta. Lievin muoto on se, että kun istuu jonkun viereen julkisissa kulkuvälineissä, niin vierestä noustaan pois ja pahinta on törkeät puheet päin naamaa. Mika on asunut 30 vuotta vuotta pois Suomesta ja kokee, että täällä on huono ilmapiiri. Todella häpeällistä.

ketjukolaaja kirjoitti...

Eilen oli Ylen uutisissa kolme venäläistä nuorta, jotka olivat päättäneet jäädä lukion jälkeen Suomeen asumaan. Ymmärsin, että pitivät Suomen ilmapiiristä.
Mutta täytyy myöntää, että täällä Siilinjärvellä ei varsinaisesti kehity asiantuntijaksi näissä rasismi-asioissa, kun väestö on melko homogeenisesti savolaista.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Joo, minäkin näin tuon uutispätkän, jossa haastateltiin venäläisnuoria. Venäläiset ovat samannäköisiä kuin suomalaiset, joten saavat olla rauhassa. Heitä ei myöskään erota ukrainalaisista, joihin kohdistuu nyt sympatiaa.
Johonkin länsimaahan päässyt venäläinen ei yleensä halua palata kotimaahan, muualla on paremmat olot.

Minä pidän suvaitsevaisuutta eri ryhmiä vihaavia äärisuvaitsemattomia kohtaan vääränä asenteena. Ei voi olla niin, että jonkun nautinto toisten kiusaamisesta on tärkeämpi asia kuin meidän kaikkien oikeus arvokkaaseen elämään.
Vihaajat vosivat hankkia jonkun nuken, jolle ärjyvät ja jota mätkivät, mutta sekään ei ratkaise somekiusaamista, joka joillekin on aivan valtava nautinto ja jota nykyään tehdään omalla kuvalla ja nimellä - sananvapauden nimissä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kaikki vieras pelottaa minuakin, mutta en kuitenkaan huutele vieraan näköisille ihmisille tai hauku heitä somessa. Suosittelen kaikille elokuvaa Green Border, joka kuvaa pakolaisten tilannetta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Mitenköhän käy, jos Suomessa otetaan käyttöön uusi rajalaki (nythän Suomen ja Venäjän raja on kiinni), jossa rajavartijan pitäisi tehdä päätöksiä, joita eivät lukuisat viranomaisetkaan saa vuosiin tehtyä. Olen hoitanut jonkin verran potilaita, jotka ovat pakolaisia. Jo kieliongelmat ovat niin korkea muuri, että ne hankaloittavat selvityksiä, mitenköhän tulkkaaminen hoidetaan.