maanantai 3. helmikuuta 2014

Lista

Tein listan hankalista potilaista. Älkää säikähtäkö. Jotain saattoi unohtua.

1. Puheliaat potilaat. Ovat usein erittäin mukavia ja juttelisihan sitä jollei oven takana olisi tunkua. Vilkuilen seinäkelloa ja olen joskus jopa taluttanut jonkun lempeästi ulos huoneesta.

2. Vihamieliset potilaat. He ovat luulleet pääsevänsä toiselle lääkärille, joka sattuu juuri olemaan lomalla/tutkimusvapaalla. Jotkut vihaavat lääkäreitä noin ihan yleensä. Me olemme hyväpalkkaisia ahneita paskiaisia.

3. Olen lukenut kaiken netistä potilaat. Testaavat lääkärin tietotaitoa.

4. Lääkkeet ovat myrkkyjä potilaat. Hoitavat itseään homeopaattisilla rohdoilla ja pukevat lapsilleen villavaipat. Haluavat kuitenkin tulla vastaanotolle.

5. Olen listannut kaikki asiat paperille potilaat (eivät ole välttämättä aina hankalia, joillakin ihanimmilla on tarkka lääkelista mukana!). Nostavat pöydälle paksun kansion, jossa on dokumentit kaikista laboratoriovastauksista, resepteistä ja  röntgentutkimuksista vuodesta 1958.

6. Teen tietokoneella graafisia esityksiä verenpaineestani (insinöörejä, ei paha, kaipaavat kiitosta ja kannustusta harrastuksestaan).

7. Tämäkin asia oli teksissä väärin (sappi on leikattu 1977 eikä 1978 kuten huolimaton lääkäri oli sairauskertomukseen kirjannut). Virhe on korjattava välittömästi.

Lopetan tältä illalta. Te voitte laatia listan hankalista lääkäreistä.
10 kommenttia:

Arttorius kirjoitti...

Ei habla suomi-lääkäri. Se asia taasen ei ole lääkärin syy, mutta tekee kommunikoinnista hankalaa. Mutta pärjäähän elekielellä.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Kuulun ryhmiin 1 ja 4 ;)

Hankalaa lääkäriä en ole kohdannut paitsi yli 20 vuotta sitten oli yksi vanhemmanpuoleinen epäkohtelias mieslääkäri. Kurkkuani menin näyttämään - taisi olla angiina - ja lääkäri teititteli minua (tuntui v-tuilulta) eikä katsonut kertaakaan silmiin.

Omalääkärinikin - nuori mies - on niin suloinen; hän suhtautui toissa kesänä hyvin ymmärtäväisesti hiukan aaltoilevaan toipumiseeni. Melkein pääsi poru; ehkä pois kiskaistun munasarjan aiheuttamalla hormonivajeella oli osuutta asiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Suvussa on rintasyöpää ja lääkäri tunnusteli rintoja: Onks sun rinnat ollu aina näin muhkuraiset! :O
Kysellessäni miten pääsee Syöpäyhdistyksen "riskikartoitukseen" joita tehdään, kun voi epäillä perinnöllistä syöpää samainen lääkäri ei tiennyt asiasta mitään, vaan tokaisi: Aaaiii, sä oot kuullu,että jostaa vois saada jotain ilmasta hoitoo!
En ollut rahasta puhunut mitään.

Timo Lampi kirjoitti...

Joo, hyvä lista, kamalia tollasset. Mulla nous v-käyrä kymppii kolmoskohassa. En tunnistannu itteeni yhessäkään kohassa. Mulle ei oo sattunnu huonoa lääkäriä koskaan, väsyneitä muutama.

Ei mutta ompas! Yks mamu jolla oli näkövaikeuksia lukea mun tietoja koneelta (fontti oli niin iso että mäki nääin lukea, ehkä 5 cm korkeeta). Hän haukku mut narkkariks ja määräs ihme kokeisiin. Kun sitten kokeitten tuloksii soitti mulle kotimainen lekuri, ihmetteli miks on noin hirveet kokeet. Nauroi mun kanssa kun kerroin syyn.

Ai niin, taas sorruin siihen mihin ei pitänny, mutta itseppä johdattelit kun sanoit että teeppä listaa lekureista.

No, mulla ei tota yhtä mamua lukuunottamatta oo ku hyviä kokemuksia lekureista, sustakin. ;D

-a kirjoitti...

Mä olen pari kertaa törmännyt lääkäriin, joka hoitaa vaivaa, ei potilasta. On tosi kiusallista olla vastaanotolla kun lääkäri puhuu seinille eikä reagoi mun sanomisiin, vaan hyppää aivan muuhun asiaan. Hammaslääkärissä on joskus kiusallista kuunnella lääkärin ja hoitajan omia sisäpiirijuttuja.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän kyläläisillä on omalääkäri, joka kertoo aina omat vaivansa. Hänellä on närästystä puolukasta, iltaisin turvonneet jalat, verenpainetta ja suvussa kakkostyypin diabetestä, mikä luultavasti tulee olemaan myös hänen kohtalonsa. Hän on myös saanut polveensa kierukan repeämän ihan vain nopeasti kääntymällä tuolissa. Meillä on paha tapa naapureitten kanssa vertailla, mistä hän nyt on kärsinyt... Olemme myös miettineet, kenen pitäisi uhrautua epäilemään itsellään klamydiaa tms. niin saisimme tietoomme lääkärin terveyshistorian myös tältä alueelta.

Merja kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Merja kirjoitti...

Taidat olla uupunut? Eikös se loma ihan kohta kolkuttele...?

Heidi kirjoitti...

Juu.

Anonyymi kirjoitti...

Minun listani hankalista lääkäreistä:

1. Ei katso eikä koske potilaaseen. Vaiva jätetään seurantaan.

2. Katsoo potilaaseen, tekee diagnoosin koskematta. Kun potilas kertoo, että itse asiassa ei satu sille puolelle kehoa, lääkäri ottaa silmälasit päästään ja ryhtyy puhdistamaan linssejä paitansa helmalla. Toteaa sitten: "Oletko varma?!" Potilaan vaivaan annetaan särkylääkettä eikä potilas koskaan peiliin katsoessaan unohda ajatella, että hänen päänsä on epämuodostunut.

3. Hoitaa vaivan ja sen lisäksi ohjeistaa potilasta käyttämään silmänympärysvoidetta, ettei naama rupsahda.

4. Lääkäri ilmoittaa, että tämän kerran voi laittaa lähetteen erikoislääkärille, kun kerran potilas on kyyditty ambulanssilla sairaalaan pari päivää aiemmin kovien kipujen vuoksi, mutta "täältä ei sitten joka vuosi tulla hakemaan lähetettä." Tavataan useimmiten työterveydessä.

Pidempi lista tulisi hyvistä, empaattisista, pätevistä lääkäreistä :)

t. Mimmu