torstai 27. helmikuuta 2014

Viinini maistuu navetalta

Jatkuu...

Vierailemme matkalla kahdella viinitilalla. Valko- ja punaviinit lepäilevät ranskalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä. Viinejä saisi tilata kotiinkin. En tilaa.

Viinin arvioiminen on taidetta, josta en ymmärrä mitään. Eteemme on katettu rivi laseja, joihin on kaadettu valkoisia ja punaisia rypälejuomia. Tarkastelemme juomien väriä valkoista paperia vasten. Arvioimme viinin lasiin jättämää jälkeä sitä kallistelessamme. Jos se on leveä niin punaviinin kohdalla se on hieno juttu, valkoviinin kohdalla taas ei. Ilmeisesti kyse on sokerin määrästä. Nuuhkimme lasiamme ja pyörittelemme viiniä vinhasti, kuitenkin niin, ettei sitä roisku lasin ulkopuolelle. Sen jälkeen kaadamme juomaa kielellemme. Aivot kuumina mietimme maistuuko juomassa  aprikoosi, luumu, nahka vai navetta.

Etelä-Afrikassa tarjotaan usein syötäväksi strutsin lihaa, joka onkin maukasta. Strutsitilalla tapasimme Betsy nimisen strutsineidon. Otuksen aivot painavat 40 g (vertailun vuoksi kerrottiin, että yksi eläimen silmä painaa 60 g). Betsyä tämä ei haitannut. Strutsi huijataan tarhassa munimaan ylenmäärin poistamalla pesästä munia, jolloin lintuparka hätääntyy tulevien jälkeläisten vähäisestä määrästä ja innostuu uudestaan munantuotannosta. Yksi strutsinmuna vastaa 24 kananmunaa. Strutsista saa munien lisäksi lihaa, sulkia ja hienoa nyppyläistä nahkaa.

Toinen paikallisoppaamme Jack on valkoihoinen. Kysyn onko hän syntynyt Etelä-Afrikassa. Hän kertoo sukunsa asustaneen maassa 12 sukupolven ajan. Jackin kieli on afrikaans, joka on hollannista kehitetty yksinkertaistettu kieli, ikäänkuin kyökkihollanti. Afrikaansilla on ollut paha kaiku apartheidin vuoksi. Bussinkuljettajan äidinkieli on xhosa, joka on myös Nelson Mandelan kieli. Toinen tärkeä mustien kieli on zulu. Virallisia kieliä maassa on yksitoista, kaikille opetetaan koulussa englantia.

Kuuntelen radiota tuossa taustalla: Arizonassa voidaan ehkä jatkossa kieltätyä palvelemasta homoseksuaaleja ravintoloissa, Ukandassa homoseksuaalisuudesta voidaan laittaa loppuiäksi vankilaan, venäjällä homomiehiä pahoinpidellään ja niin edelleen. Ihmiset ovat hulluja. Tuskin maailmaa uhkaavat homot vaan sodat, väkivalta, nälkä ja sairaudet sekä ilmastonmuutos.

Pitäisi varmaan topakoitua. Varustautua arkeen. Lähteä lenkille. Sulattaa herkuilla ja etelä-afrikkalaisilla viineillä kerrytetyt pari kiloa.

Jatkuu...

Ei kommentteja: