keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Luonnollisesti

Eräs potilas halusi lopettaa kammottavat kemialliset lääkkeensä ja hoitaa itseään luonnonlääkkeillä. Kysyin mitä nämä valmisteet sisältävät. Potilas ei tiennyt. Kahta erilaista jauhetta (toinen sekoitetaan hunajaan ja toinen maitoon), lisäksi on syötävä kolmatta valmistetta tabletti päivässä. Kysyin potilaalta, eikö häntä pelota, kun hän ei tiedä mitä hän syö (ei pelota). Hoito on erittäin kallista, mutta mitäpä ei terveydestä maksaisi.

Miksi kaikki luonnosta saatu mielletään pehmeäksi ja vaarattomaksi ja lääkkeet myrkyiksi?

Lääkkeiden sivuvaikutukset on painettu pienellä fontilla ohuelle paperille puolen kilometrin pituisiksi listoiksi. Paperi on taiteltu niin, että se juuri ja juuri mahtuu laatikkoon, johon myrkky on pakattu. Mitään varmaa lääkkeen tehosta ei uskalleta prosyyrissa mainita.

Luonnonlääkkeet auttavat kaikkeen kihdistä poskiontelotulehduksiin, kuukautiskivuista vatsahaavaan, eikä niistä koidu haittoja. Kukaan ei voivottele niiden hintoja.

Lääketablettien sisältö halutaan tietää sidosaineita myöten (onko laktoosia?), mutta luonnonlääkkeiden sisältöön suhtaudutaan hämmästyttävän huolettomasti, sillä ovathan ne luonnollisia.

Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, olen koululääketieteen pilaama, joten en pysty tätä "luonnollisuutta" koskaan ymmärtämään, varsinkin kun se on menestyvää liiketoimintaa. Sitä on tietysti lääketeollisuuskin, mutta sitä sentää valvotaan tarkasti, eikä katteettomia lupauksia sallita.


13 kommenttia:

Hoo Moilanen kirjoitti...

Tuollainen on aivan käsittämätöntä puusilmäisyyttä! Siis että ei oteta asioista selvää.

Kauan sitten ystäväni pienellä tytöllä oli atooppinen iho. (En tiedä voiko siitä parantua, eli välttämättä se ei ollut sitä, mutta oireili siihen malliin - ja meni jossakin vaiheessa kokonaan ohi.

Niin. Annoin hänelle kokeeksi neitsytkookosöljyä ja se kuulemma toimi yhtä hyvin kuin kortisonivoide! Tuollaisessa tapauksessa "luonnonmukainen" hoito oli minusta järkevää - se toimi, ei ollut kallista eikä aiheuttanut sivuvaikutuksia.

Sivuvaikutuksista ym. puheen ollen - olenko joskus maininnut Mielen salattu voima -ohjelmasarjasta? Ensimmäisessä osassa oli mielenkiintoista juttua mm. siitä miten yksi nuorukainen kehitteli itselleen vakavan myrkytystilan kalkkitableteilla - hän oli mukana lääketutkimuksessa, verrokkiryhmässä - ja miten ihmiset "kehittelivät" itselleen sellaisia sivuvaikutuksia, joista lääkäri oli maininnut (vaikka sellaisia ei olisi oikeasti edes pitänyt tulla). Sen pystyi ainakin jossakin vaiheessa katsomaan vimeosta, pitääkin tarkistaa!

anumorchy kirjoitti...

Onhan se kaarmeenmyrkkykin luonnollista, ja voi tappaa minuuteissa.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Tuli muuten mieleen toinen juttu, parin kolmen vuoden takaa. (Pääni on hatara, joten olen saattanut kertoakin tämän.)

Minulla oli flunssa ja parin päivän päästä kurkunpäätulehdus ja menin lääkäriin hakemaan sairaslomaa, koska ääni ei kulkenut yhtään. (Puhun töissä ihan hervottomasti.)

Lääkäri sanoi, että poskionteloissa on turvotusta ja kirjoitti antibioottikuurin. (Minulle jäi vähän epäselväksi, että kumpaan vaivaan hän sen varsinaisesti kirjoitti.)

Sen verran tiedän, että kurkunpäätulehdus on viruksen aiheuttama (?) ja poskionteloissa ei bakteeritulehdus jyllää ihan parin päivän flunssan jälkeen.

Otin reseptin, mutta en koskaan hakenut sitä, koska sille ei ilmennyt tarvetta.

Minusta olisi ollut aivan älytöntä tärvellä suolistofloora pitkäksi aikaa turhalla kuurilla. Ehkä moni on niin reseptinnälkäinen, että on suorastaan tyytyväinen poistuessaan vastaanotolta resepti kouurassa?

Saat muuten oikoa yhden väärinkäsityksen, jos se on sellainen. Joku on joskus väittänyt, että lääkärit saavat jokaisesta kirjoitetusta - vai lunastetetusta - reseptistä palkkion ja jotkut muka siksi niin hövelisti kirjoittavat niitä. Ei taida pitää paikkaansa?

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Placebo on hämmästyttävän tehokas ja aiheuttaa usein yhtä paljon sivuvaikutuksia kuin varsinainen lääke.

Nimetön kirjoitti...

Oion täältä sivusta HooMoilasen ilmaiseman käsityksen palkkiosta. Ei ole sellaista systeemiä! Yksityislääkäri voi pyytää palkkion uusiessaan potilaan reseptin ilman vastaanottokäyntiä apteekin kautta. Vaikka en tiedä onnistuuko sekään enää sähköistä reseptiä uusisessa.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Olipa mielenkiintoinen Inhimillinen tekijä! Kuolema kääntyi kannoillaan.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Käsittääkseni palkkiota reseptistä ei saa (en ole toiminut privaatissa, joten en tiedä niistä asioista), uusimisesta saattoi aiemmin pyytää palkkion.

Timo Lampi ☺ kirjoitti...

Oli niin typerä ja pitkä kommentti että pyyhin sen pois. :)


Merja kirjoitti...

Hoo Moilaselle: todennäköisesti äiti oli huomattavasti motivoituneempi voitelemaan atoopikkolastaan kookosöljyllä kuin kortisonivoiteella, siitä paraneminen. Luin jostain hauskan termin: lumiukkorasvaus. Atoopikkolapsi pitää voidella perusvoiteilla tosi tukevasti, se parantaa. Poskiontelotulehdusta ei nykyään suositellakaan ensi hätään antibiooteilla hoitamaan, joten siinä mielessä toimintasi oli oikein. Lääkärit vain joskus väsyvät asian selittämiseen (samoin muuten keuhkoputkentulehduksenkin kohdalla) ja näkevät helpommaksi kirjoittaa potilaan odottaman reseptin.
Niin rohtoihin kuin kaikkeen muuhunkin kuluttamaamme liittyy hypeä, millä ei ole mitään tekemistä järjen kanssa. Kalliit "luonnonlääkkeet" ovat parempia kuin lääkärin määräämät, merkkivaatteet parempia kuin Prismasta ostetut, kallis ryppyvoide parempaa kuin Nivea. Ja kun vankasti uskoo, niin siltähän se joskus saattaa näyttääkin.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Merja, kortisonivoidetta oli käytetty aiemmin. Äiti oli tyytyväinen, kun sille löytyi korvaava tuote! Edullinen, ei sivuvaikutuksia ja jatkuvaan käyttöön.

Irja kirjoitti...

Tässä jutussa ei käsittääkseni edes sivuttu antibioottihoitoa, kyse oli ehkä muusta lääkehoidosta. Koululääketieteen pilaama olen itsekin ja suhtaudun suurella varauksella luonnonlääkkeisiin, tosin vehnänalkiöoljy/kalkkilisä ovat kuuluneet ei-lääkkeelliseen valikoimaan samoin kuin joku aurinkokapselikin kevätkesällä. Ja nyt influenssan aikaan jopa pikiöljy, se kyllä jo naurattaa. Luonnonlääkkeistä voi olla esimerkiksi allergikolle enemmän haittaa kuin hyötyä, joten olisin varovainen varsinkin jos kyseessä on lapsi. Homeopaattisten valmisteiden apu on pelkkää placeboa.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Suomessakin on homeopaattilääkäreitä! Ja Karoliinisessa sairaalassa käytetään myös homeopatiaa, olen kuullut. Kun sikainfluenssa alkoi levitä - olikohan se 2009 - myös homeopaattiset influenssapillerit "varustettiin" sitä vastaan. Siitä saakka olen joka talvi syönyt muutaman viikon aina ajankohtaisilla "kannoilla" varustettuja homeopaattisia influenssapillereitä eikä tauti ole iskenyt. Ei se olisi iskenyt välttämättä muutenkaan. Mieluummin kuitenkin tuo viisi euroa maksava vaihtoehto kuin influenssarokotus.

Minusta on vähän väsynyttä asettaa koululääketiede vastatuksin kaiken muun terveyteen pyrkivän hoitamisen kanssa. Ei se silti sitä tarkoita etteikö terve kriittisyys olisi paikallaan.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Otan mielummin rokotuksen ja suositan sitä iäkkäille vanhemmilleni. Lapsetkin on rokokotettu rokotusohjelman mukaisesti. Tästä ei varmaankaan kannata kiistellä, mutta homeopatiasta ei ole hyötyä, mutta ei haittaakaan, jos ei jätä vaikuttavaa hoitoa ottamatta. Epäilen vahvasti, ettei Karoliinisessa sairaalassa käytetä homeopatiaa, olen siellä pariin otteeseen käynyt.