keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Hyväntekeväisyyttä

Ystävällinen nainen SPR:stä soitti. Olin odotellut yhteydenottoa, sillä ystävilleni oli jo soitettu. Nainen kuvaili Syyrian kauhut, Nepalin köyhyyden, Kreikan leirit ja olisi kai jatkanut vaikka kuinka pitkään, ellen olisi sanonut "pitäisi vissiin nostaa kuukausilahjoitussummaa". Nostinhan minä, sillä tavalla sopivasti, että voin taas seuraavalla kerralla tuottaa soittajalle hyvän mielen ja varmaan jonkun palkkionkin. Lupasin ryhtyä lipaskerääjäksikin. Millähän ajalla. Lippaan voi kuulemma ottaa töihin, joten varokaa vaan työkaverit, kuljen perässänne lipasta kilisytellen.  Voin kerätä rahaa potilailtakin tyyliin reseptin uusinta= 2 euroa Nepalin maanjäristyksen uhreille.

Minulla on ugandalainen kummilapsi, joka on jatkuva huonon omantunnon lähde. En saa kirjoitetuksi hänelle vaikka minulla on ohjeet miten ja mistä voisin kirjoitella.

Luin eilen Knausgårdin Taisteluni-sarjan kuudennen (viimeisen) osan loppuun. Pinnasin Hitler - esseestä, jonka laajuus taisi olla 400 sivua, lukemista riitti siitä huolimatta, sillä kirjassa on yhteensä 1211 sivua ja se painaa niin paljon, että sitä on vaikea lukea sängyssä pitkällään.

Tiedän Karl Ovesta enemmän kuin itsestäni. Viimeisen osan lopussa kirjailija kirjoittaa Linda vaimon psyykkisestä sairaudesta. Linda sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Maaninen vaihe on depressiota pelottavampi. Suomalaisilla tauti painottuu yleensä enemmän sinne alakulon puolelle. Psykiatriystäväni sanoi, että hän toivoisi, että joku toimittaisi hänet heti sairaalaan, jos hän liukuisi maniaan. Linda ostelee kaikenlaista, juttelee kaikille, hän on täynnä pelottavaa energiaa, eikä pysty keskittymään mihinkään. Psykiatriystäväni kertoi maanisesta naisesta, joka kärsi harhaluulosta, että hän on kaikkien mielestä seksuaalisesti täysin vastustamaton.

Olen joskus haaveillut siirtolapuutarhamökistä. En haaveile enää. Karl Ove ja Linda saavat jatkuvasti huomautuksia rönsyilevästä puutarhastaan ja ylikasvaneesta pensasaidastaan. Näyttäväthän ne mökit sieviltä ja ovat kuin nukkekoteja, mutta jotain ahdistavaa toisten pihojen kyttäämisessä on.

Sataa siinä määrin, etten pääse tänään lenkille. En lamppaa lenkillä jatkuvasti, mutta tänään olin sopinut lenkkeileväni A:n kanssa.  Käyn sen sijaan ostamassa jäätelön.

1 kommentti:

Timo Lampi kirjoitti...

Jäätelön ostin minäkin tänään.

Tollannen summa lipaskeräykseen/resepti on ihan kohtuullinen. Taidan pyytää seuraavaksi sinua uusimaan ressuni. ;DDD