perjantai 8. heinäkuuta 2016

Tätä kirjaa voin suositella

Kirjoitusystäväni luki kirjaa, jonka kanteen oli kirjattu Karl Ove Knausgårdin suositus. Voiko kirjailija nousta enää korkeammalle kuin suosittamaan kollegansa romaania?

Stephen King kuuluu varmasti ahkerimpiin suosittelijoihin: kaikki kirjat, jotka ovat saaneet hänen nimensä takakanteen, ovat vähintään vuosikymmenen parhaita romaaneja.

Kuka kirjailija voisi suositella minun romaaniani? Keksin itse sopivan suosittelijan: Janica Hörbst. Kirjoittanut 30 tiiliskiviromaania. Kaikissa onnellinen loppu. Naistenlehdet kirjoittavat Janican miehestä (kauniisti harmaantunut hieman irstas suuren muotitalon johtaja), asunnosta (homeinen linna Ranskassa ja meluisat kaupunkiasunnot Roomassa ja Barcelonassa), koirasta (nivelrikkoinen ranskanbuldoggi) ja tyttäristä (valokuvamalleja).

Tapasin eilen ystäväpariskunnan. Heillä on tapanaan väännellä sanoja kekseliäästi. He ovat harjoitelleet sitä yhdessä yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Olen täysin taidoton sanojen vääntelijä.  E oli kasvanut pituutta, sillä hän käveli uusilla polvilla. S oli lukenut raamatun kannesta kanteen eikä ollut täysin vakuuttunut. Kävimme divarissa ja lounaalla.


Ei kommentteja: