keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Lasimestarin punasipuliSukulaisvierailu on suoritettu. Minulla oli ostettuna lippu 17.30 junaan, mutta ostin uuden piletin 15.30 lähtevään kulkuneuvoon. Tuli koti-ikävä.

Aina välillä mietin, mitä kaikkea voin leväyttää tänne muiden nähtäväksi. Luin äsken loppuun Stephen Fryn elämänkerran Koppava kloppi. Siinä mies kertoo nuoruudestaan, ystävistään ja sukulaisistaan heidän oikeilla nimillään. Koska muistelmat on kirjoitettu 40-vuotiaana (1997), ovat monet asianosaiset olleet vielä lukemassa tuota kirjallista tuotosta. Kaikkein ankarimmin kirjoittaja kohtelee itseään, kertoo avoimesti, minkälainen paskiainen on ollut, toisaalta mahtailee älykkyydellään ja erinomaisella muistillaan. Kirjaa voisi suositella itsetuhoisia ajatuksia hautovalle nuorelle ja hänen vanhemmilleen, sillä se on selviytymistarina. Lopussa hiipi pieni suolainen tippa silmäkulmaani. 

Isäni ja äitini viettivät kaksi viikkoa ”all included”- hotellilomalla. Isä pakkasi mukaan vaa’an, jottei lihoisi huomaamattaan seisovien pöytien houkutusten ääressä. Molemmat vanhempani ovat niin hoikkia, että mahtuisivat vaivatta ulos ilmastointirööreistä. Jouluruokien kalorit he heittävät tänä iltana kahdeksan kilometrin hikilenkin varrelle. Meidän suvussamme on siis pitkä jonkinlaisten syömishäiriöiden perinne. 

Löysin tänään ruokapöydässä suustani lasinsirun. Lasilautanen, jolle pilkottu punasipulia oli rikkoutunut, sipulin joukossa helmeilleet jäähileet olivatkin lasia. 

Ensi Jouluna matkustan johonkin, ehkä Venetsiaan. Venetsia on kuulemma talvella rentouttava, siellä ei ole ketään ja autottomuus tekee kaupungissa oleskelusta retriitin. No vietän kuitenkin Joulua vanhempieni luona, syön suklaakonvehteja, teen ristikoita, katson telkkaria ja nukun levitettävällä IKEA-sohvalla.

Ei kommentteja: