torstai 20. joulukuuta 2012

Keski-ikäinen nainen ja kissa (vauhdikas yksinäytöksinen näytelmä)

Henkilöt: keski-ikäinen nainen ja kissa. Tapahtumapaikka ensin mainitun velkainen omistusasunto.

Nainen astuu ovesta, naisen selkää myötäilee reppu. Villapipon päällä keikkuu pyöräilykypärä. Nainen potkii eteisen kynnyksellä makaavia mainoksia ja laskuja etäämmälle. Kissa istuu eteisen lattialla.

- Hei kisu, mitä kisu?

Kissa heittäytyy selälleen lattialle. Nainen astuu kissan yli ja heittää repun sängylle. Nainen riisuu talvisaappaat ja vetää jalkoihinsa villasukat. Hän työntää kypärän eteisen kaapin ylähyllylle. Kypärä putoaa lattialle.

- Perkele , sanoo nainen.
- Miau, sanoo kissa.
- Siellä on kylmä. Sinun ei tarvitse mennä ulos. Eikö olekin kiva? (Lässyttävällä äänellä)

Kissa ei vastaa.

Nainen värkkää salaatin: salaatinlehtiä, tomaattia, kurkkua, fetaa ja oliiveja. Nainen istuu keittiön pöydän ääreen ja alkaa näykkiä salaatinlehtiä. Hän avaa eteensä pöydälle Hesarin ja yrittää syventyä ensimmäiseen aukeamaan. Kissa istuu keskelle keskeistä lukualuetta. Kissan vaaleanharmaista  peräpään karvoista roikkuu muutama pikkkuruinen kissanhiekkanokare. Nainen tönii kissaa, kissa hyppää lattialle.

- Väsyttää.  Mitä kisu on tehnyt? Raapinut nojatuoleja? Yksi potilas oli neulonut kuudetkymmenet villasukat. Sinä et neulo, etkä puhu. Raavit vaan nojatuoleja.
- Miau.

Kissa hyppää sohvan selkänojalle ja kääntää kyllästyneenä selkänsä naiselle. Nainen asettuu sohvalle pitkälleen, ottaa ensin Hesarin, muuttaa sitten mielensä ja laskee lehden sohvan viereen lattialle. Nainen vetää torkkupeiton päälleen. Nainen katsoo hetken kattoa, kyllästyy näkemäänsä ja sulkee silmänsä. Vallitsee rikkumaton rauha ja joulun odotus. 

4 kommenttia:

Maisun Maailma kirjoitti...

Mä sanon kans aika usein ton saman kissalle kun tuun ulkoa: Siellä on tosi kylmä, oo onnellinen että saat olla täälä lämpimässä senkin sisäkissa. :)

Nimetön kirjoitti...

Intensiivinen tapahtumien ketju sai minut haukkomaan henkeäni. Olin pienen hetken melkein kateellinen, joillekin sattuu ja taphtuu..

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Vauhti on kenties liian kova, näytelmään on lisättävä suvantokohtia.

Musta ja Harmaa kirjoitti...

Ja milloinkas ruokitaan kissa?! Huonosti treenattu ihminen teillä siellä!