maanantai 10. joulukuuta 2012

Sekalaista sekakäyttöä

Luin Hesarista jutun nuorista sekakäyttäjistä, jotka ottivat päihtymistarkoituksessa kaikkea mahdollista kannabiksesta ja viinasta lääkkeisiin. Heistä ei päällepäin näkynyt tuo lääkkeiden ja viinan huuruinen liitto. Olen päivystäessäni ihan huviksenikin kysynyt nuorehkoilta potilailta huumeiden käytöstä ja saanut hämmästyksekseni listan siitä, mitä kaikkea he viihdekäyttävät. Nämä ihmiset näyttävät ihan tavallisilta, käyvät töissä ja opiskelevat. He korostavat, etteivät he ole mitään narkkareita. Missä kohtaa viihdekäyttö muuttuu koko elämän keskeiseksi sisällöksi?

Jos lääkäri ei kirjoita reseptiä vahvasta kipulääkkeestä, niin syytetään,  ettei kipuja hoideta riittävästi. Jos sellaista potilaalle määrää, niin saa syytteen siitä, että joku jää aineesta riippuvaiseksi tai myy tabletteja Keskustorilla.  Sain kerran viranomaiselta kirjeen potilaasta, joka oli hakenut eri lääkäreiltä tuhansia tabletteja vahvaa kipulääkettä. Minä olin määrännyt hänelle niitä sata kappaletta muista määräyksistä tietämättä.

Bentsodiatsepiinit ovat hyviä ahdistuksen poistajia. Ikävä kyllä jotkut jäävät niistä riippuvaisiksi ja ovat taipuvaisia lisäämään päivittäisiä annoksiaan. Jotkut saattavat taas myydä noita rohtoja halukkaille hyvään hintaan. Aikoinaan terveyskeskuksessa toimiessani sain kuulla monia tarinoita siitä, miksi lääkettä ei enää ollut jäljellä, vaikka kaikkien merkintöjen mukaan pitäisi olla. Resepti jäi mökille, ulkomaille tms. Tabletit putosivat vessanpyttyyn, lattian rakoon tai ilkeä sukulainen tahi naapuri söi ne.

Kun potilas tietää kaikki kauppanimet ja milligrammamäärät niin homma on selvä. Tavan kansalainenkin voi jäädä koukkuun. Se ensimmäinen resepti pitäisi miettiä tarkkaan, kannattaako se kirjoittaa vai olisiko muita vaihtoehtoja. Kun kaikkeen vaan tietäisi vastauksen.

Flunssa jatkuu. Kissanhiekkaa on kolmekymmentä kiloa. Uusi bussikortti on jonotettu ja silmälasit optikon toimesta oikaistu. Luulin, että oikean silmän ripset ovat kasvaneet vasemman puolen ripsiä pidemmiksi, kun ne raapivat linssin pintaa. Odotin toiveikkaana samaa kehitystä vasemmalle  Kyse oli ikävä kyllä vain vääntyneistä kehyksistä. Nyt lasit pysyvät oudon jämerästi päässä ja ripsien ja linssin väliin jää runsaasti tilaa räpsyttelylle.

4 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Saan tänään 70 kg kissanhiekkaa Pirkkalasta jee!!

Mulla on harvoin käytetty mutta varsin tepsivä oma resepti kipuihin. Ekana tuhti annos kipulääkettä, päälle paljon naurua ja alkkomahoolia hyvässä seurassa. Seuraavana päivänä ei ole edes krapulaa ja kaikki vakiokivut on kadonneet, olo on kuin Helinä-keijulla.

Valitettavasti toi toteutuu vain pari kertaa vuodessa ja talvella on turha kokeillakaan, koska tepastelu jäisillä kaduilla tuhoaa kaikki rentoutumisyritykset.

Unknown kirjoitti...

Mä eksyin tässä joitain viikkoi sitte keskustelupalstalle, missä nuoret, tai no 2-3-kymppiset, kehuskeli, kuin siltä ja siltä lekurilta saa nappeja ja sitte et kuinka he niitä hupikäyttää viinan ja kannabiksen kaa sekasi. Voi laps parat, ku tietäsvät mihkä se johtaa.
Mulla oli aikoinaa, jotain parikytävuotta sitte, tarpeeks vaikee päästä eroo kipulääkkeestä, minkä nimee en nyt saa päästäni ulos, mut se oli kummiskii joku sellai kipulääke, mitä on jossain ressul saatavasta yskänlääkkeessä.

Nykyset kipunapit on kipupolilta, eikä tk niitä alkuunsa suostunnu uusiin. Nyt kun liityin s-reseptiin ja toin kipupolin lekurin allekkirjottaman lääkelistan, saan uusittuu ressut tk:ssa.

Nonii, sorruin just siihen mihkä ei pitäis... Mut menköö.

Mukavaa päivänjatkoo sulle sinne, teet hyvin tärkeetä työtä.

Nimetön kirjoitti...

Timo, lienee lääke ollut Panacod: 1 tabl sisältää saman määrän kodeiinia eli yskänhillitsijää kuin 10 ml eli kerta-annos Codesan comp -yskänlääkettä. Koukuttaa kevyesti käyttäjänsä.

Privaatissa on käynyt kaikenlaista yrittäjää, osa on onistunut, osa ajan myötä jääneet kiinni reseptiensä epäloogisuuden kanssa ja nykyisin niitä ei liene, ei ainakaan äkisti tule ketään mieleen.
Ketuttaa ne minuu.

Kerran tiistaina (ravit Teivossa) tuli kaksi ulkopaikkakuntalaista kansallispukuista naista hakemaan Somadril compia, uusittavana 300 tabl rec, no en uusinut. Sitä lääkettä käytettiin ravihevosten douppauksessa.
Aulassa olivat poismennessään sanoneet vast.ottohenkilö mukaan: "Ei tullu Comppii"(romaniaksentilla).

t. 10-ott.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Jos joku keksisi tehokkaan ja vaarattoman kipulääkkeen, niin ansaitsisi ilman muuta lääketieteen Nobelin.