keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Vanhenemisen teesit

Katsoin eilen Ylen Arenalta dokumentin Sinkkunaiset. Mihin naurettavuuksiin saattaakaan nainen venyä saadakseen miehen. Dokumentissa esiintyi 52-vuotias nainen, joka oli kiinnostunut nuorista miehistä. Hän pukeutui pubi-iltaan kuin entisajan Playboy-tytöt, vain pupun korvat puuttuivat. Samana iltana katsoin dokumentin, jossa Joanna Lumley (näyttelijä täyttää tänään 67 vuotta) kiertää Kreikkaa. Ohjelma oli hämmästyttävän kiinnostava, vaikka etukäteen mietin, että onhan tuo Kreikka jo nähty. Lumley taivastelee Akropoliksen hienoutta niin, että alkaa tuntua hieman teennäiseltä. Koska nainen ei ole juuri älykköjä näytellyt, vaan hänet tunnetaan parhaiten sarjasta Absolutely Fabulous, niin alkaa miettiä vetääkö hän ohjelmassa roolia vai onko oma itsensä.

Aloin pohtia, minkälainen vanha nainen minusta tulee. Lumley ei näytä kovin vanhalta, no hän onkin entinen valokuvamalli.

Uskallanko olla omanlaiseni vanha nainen? Jossain vaiheessa aloin sanoa tyttärelleni, etten voi tehdä jotakin, sillä olen jo niin vanha. Tyttären mielestä käytin ikääni tekosyynä välttyäkseni joiltakin asioilta. Teen blogiin oman vanhenemiseni teesit. Voihan olla niinkin, etten edes elä vanhaksi, mutta kaiken varalta:

1. Olen sopivan ikäinen
2. Olen kiinnostunut maailmanmenosta, myös siitä mitä nuoret puuhaavat
3. Voin mennä mihin tahansa
4. En päivittele, miten paljon paremmin asiat olivat ennen (eivät nimittäin olleet), en kauhistele nuorten tekemisiä vaan ainakin yritän ymmärtää
5. En kadota seksuaalisuuttani
6. Pidän huolta itsestäni
7. En erakoidu, en katkeroidu
8. Minusta ei tule vittumaista (tai lakkaan olemasta vittumainen, toisinaan on kylläkin pakko, jälkeenpäin aina kaduttaa)
9. En pukeudu tanttamaisesti
10. Yritän oppia uutta

Nyt suihkuun ja sitten ystävien ja työkaverien laulua kuuntelemaan. En laita päähäni ylioppilaslakkia, sillä koira söi sen.

Unohdin yhden teesin. Puhu lyhyesti ja mene nopeasti asiaan. Ketään ei kiinnosta kovin seikkaperäiset jutut 40 vuoden takaa. Iäkkäillä ihmisillä on usein tapumusta puhua liian laveasti. 

Ehdin ennen äskeistä lisäystä käydä laulaa luikauttamassa "Kenen joukossa seisot?" ravintola Teatterinkulmassa. Tiedä häntä niistä joukoista. Tulin jo kotiin pesemään pyykkiä. Priorisoin aina kotityöt korkeimmalle tasolle.

10 kommenttia:

Timo Lampi kirjoitti...

Erittäin hyvät teesit. !! (ja pakko oli laittaa huutomerkit, vaikket niistä pidä.)
Joanna Lumleyn juontaman kissaohjelmat, osa 1 ja 2 tuli viime tai toissa viikolla yleltä. Suosittelen kattomaan: http://areena.yle.fi/tv/915602

Merja kirjoitti...

Tosi hyvä teesit, allekirjoitan jokaisen. Pukeutumiskohtaan voisin vielä täydentää: ...mutta vältän matkimasta teinejäkään.
Nimittäin napapaita ei käy kurttuisen mahanahkan vuoksi ja legginsit edellyttävät polvipituista (tai lähes) hametta.

Zepa kirjoitti...

Voi että tykkään näistä sun päivityksistä! Onneksi kirjoitat usein.

Nyt pitää mennä kattoo tuo Sinkkunaiset.

Anonyymi kirjoitti...

Ne kissaohjelmat oli tosiaan ihan parasta Lumleytä. Hän(kin) on varmasti kissaihminen.

Anonyymi kirjoitti...

Mä taas aion puhua JUST niin laveasti kuin satun itse tykkäämään! Viis siitä, mitä nuoret tykkäävät, jos minä itse tykkään. Ja mites se oli - valikoitten suurimma vaaliampunasimma pualpunttisimma aluhousu, Aurajoefärisek kunnollise tukisuka ja merinovillasep polvelämmittime, peessik kenkä ja paffilaatikoruskia poplari. Ja kiältäyryn kaikest, sano: emää muist, emää jaks, emmää ol ikä ennenkä, ko mää olen tottunut juur näi. :-)

Heidi kirjoitti...

Kiitokset kommentoijille. Niin ei kai se itseä haittaa vaikka kuinka laveasti selittää. Muilla vaan menee hermo.

Anonyymi kirjoitti...

Aamulehdessä oli tässä muutama aika sitten satavuotiaan (vai oliko jo ylikin) haastattelu, jossa hän totesi, että elää elämänsä parasta aikaa, koska nyt on se hetki, ettei yhtään enää tarvitse ajatella ja miettiä, mitä muut tykkäävät tai tahtovat. Hän saa olla juuri sellainen kuin on ja tehdä juuri sitä mitä haluaa (asui onnekas vielä kotona eikä mikään hoitohenkilökunta komennellut) eikä tarvitse miellyttää ketään.

Heidi kirjoitti...

Epäilen, että osa meistä ei koskaan lakkaa ajattelemasta mitä muut tykkäävät. Onko se iästä kiinni. Senhän voi aloittaa heti. Jos voi.

Anonyymi kirjoitti...

Ei se välttämättä iästä ole kiinni. Usein sitä vaan kypsyy vähän hitaasti, vasta kokemusten myötä alkaa ajatella 'riippumattomammin'. Itse olen lakannut välittämästä muiden odotuksista ja elän kuiten minusta parhaalta tuntuu. Silti, aina sitä ajattelee myös muita, pakko ei ole ihan joka asiassa olla joustamaton. Isoissa asioissa pidän itsestäni kiinni.

Fiksu tytär sulla.

Åboriginal

Heidi kirjoitti...

Joustamattomuus on raivostuttavaa. Juu on minulla fiksu tytär.