keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Arvon mekin ansaitsemme

Seurasin eilen hetken ajan tapetointia. Olen tottunut siihen, että tapetoidessa riidellään ja kiroillaan. Nyt ei kiroiltu. Kun tapetin kuvioissa tuli häikkää, sanoi toinen tapetoija PERjantai. Tapa johtunee siitä, että nainen työskentelee päiväkodissa. Mietin muita päiväkotiin sopivia kirosanoja, joita voisivat olla JUMALanpalvelus, SAATAvat ja VIntti.

Ihailen Juha Hurmetta. Mihin ihailu sitten perustuu? En erityisemmin pitänyt hänen romaaneistaan Puupää ja Volvo Amazon. Näin eilen miehen viimeisimmän näytelmän Maailmankaikkeus. Minusta se oli osin löysä tekele.

Varmaankin Jaakko Juteini (1781-1855) ansaitsee näytelmänsä, sillä hän oli tasa-arvoisine ajatuksineen aikaansa edellä. Hänen kirjojaan poltettiin viranomaisten määräyksellä. Mies joutui itse sytyttämään kirjarovion. Juteini lopetti teologian opiskelun omatunnon syistä. Vieläkin pitää paikkansa se, että ne jotka ovat näyttävästi uskovaisia, ovat teoissaan ja sanoissaan kauimpana Jeesuksen ideologiasta. Juteini tunnettaneen parhaiten kirjoittamastaan laulusta "Arvon mekin ansaitsemme".

Näytelmässä on neljä näyttelijää, jotka kaikki esittävät Jaakko Juteinia ja monia muita. Yksi heistä esittää sydäntä. Alussa lauletaan paskasta ja kusesta, joita tuotamme. Näyttämö pysyy kiusallisen pitkään pimeänä. Näytelmässä esitetään myös vitsejä ja sananlaskuja. Sekavaa. Jotenkin näytelmä ei koskettanut.

Ihailen edelleen Juha Hurmetta, joka on viisas ja omia teitään kulkeva mies, jos moinen kliseinen sanonta sallitaan. Kävin ensimmäistä kertaa Teatteri Telakan salissa, joka oli oikein oivallinen. En kylläkään ymmärrä, miksi ovi aukaistiin niin myöhään ja saliin piti jonottaa. Sekava jono tukki tien ravintola Telakan vessoihin.

6 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

Kirjoitat että uskovaiset ovat kaukana Jeesuksen opeista. Mutta eivätkö Jeesuksen opet sitten olleet juuri niitä fariseuksia? ehe-ehe!

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Muutin siihen opista, ettei sellaista vitsiä muodostuisi.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Muutin opin vielä ideologiaksi. En kylläkään voiko puhua ideologiasta. Luulen, että Jeesus ottaisi pakolaiset avosylin vastaan ja siunaisi homoparit.

Unknown kirjoitti...

Kerrassaan loistavia (epä)kirosanoja keksit, otan heti luvatta käyttöön.

Pakolaisissa on kans niitä vähemmän lainkuuliaisia, sen huomasin viimosten työvuosien aikana. Mutta maassa suht maan tavalla, niin eiköhän sitte pärjäillä porukassa.

Homopareista vellovassa keskustelussa mua vituttaa vaan se, että alati puhutaan homoparien avioliitosta.

Heille tarttis antaa samat oikeudet kun avioliitossa oleville, nimen vois sitte keksiä vaikka aivoliitoks.

Sitäpaitti, kuka tahansa on oikeutettu siunaamaan toisen/toiset ihmiset.

Herran rauhaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

On hyvä olla sydäntä,
on hyvä olla uskallusta,
viisautta.
Tasa-arvoa - arvostusta!
Korvia ja silmiä.
Oikeudenmukaisuutta.
Lempeitä käsiä.
-

Anonyymi kirjoitti...

Tapetoimme juuri vinttiä ja liisteri oli sen verran löysä tekele, että ...
Tuli siis kiroiltua!

Justiina