sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Sunnuntaikävely

Sunnuntaisin kuuluu ulkoilla. Isäni sanoi kerran "Väsyttää niin että vapisuttaa, mutta lenkille on lähdettävä". Minua ei väsyttänyt, eikä suuremmin vapisuttanutkaan, joten oli miellyttävää piipahtaa hengittämässä raikasta syysilmaa.

Lenkkini suuntautuvat perinteisesti kolmeen eri kohteeseen. Tavallisimmin kävelen sunnuntaisin Hämeenpuistoa Pyhäjärven rantaan, siitä Pyynikin uimarannan viertä Rosendahlin kohdalle ja lopulta puuskutan portaita ylös Pyynikin näkötornin kahvilaan, jossa juon munkkikahvit. Luen samalla Aamulehden.

Istuin tänään ikkunaa vasten rakennetun kapean pöydän ääressä. Viereeni tunki puhelias mies, vaikka muuallakin olisi ollut tilaa. Puheliaisuuden aisti jo siinä vaiheessa, kun hän kysysyi "Onko tässä tilaa?".  Tavallisesti tamperelaiset eivät turhia kysele, istuvat vaan. Sellaisen normaalin ihmisen seurassa saa lukea päivän sanomalehden rauhassa. Kahvit juotuani kävelin vielä pienen lisälenkin näköalapaikan viertä (sieltä avautuu komea hämäläinen järvimaisema), Pispalan sivuitse ja lopulta alas Pyynikintorille ja siitä Tampereen taidemuseon ja Pyynikin uimahallin ohi.

Kesäisin kävelen ensin Laukontorille, kävelysiltaa pitkin Ratinaan ja Pyhäjärven rantaa Hatanpään arboretumiin. Koska Hatanpään kahvila ei toimi kuin kesäisin, tämä vaihtoehto ei tullut kyseeseen.

Toisinaan ylitän Urho Kekkosen tien Särkänniemen kohdalta ja kuljen Näsijärven rantaa Lapinniemen kylpylän vieressä toimivaan viihtyisään kahvila Ansariin. Talviunta nukkuva huvipuisto viehättää minua esteettisesti. Ikävä kyllä matkalla altistuu kovalle liikenteen melulle.

Kuuntelen kävellessäni musiikkiohjelmia. Suosikkitoimittajani on Jake Nyman. Askeleet asettuvat vaistomaisesti musiikin tahtiin. Yleensä kävelen, mutta jos joku tunkee ihan lähelleni, saatan juosta karistaakseni seuraajan. Kävellessä ärsyttää jos joku on kovin lähellä, ei jää jälkeen, eikä ohita. Se on vähän kuin autojen liian lyhyt turvaväli.

Tämän päivän liikuntavelvollisuudet on suoritettu ja voin keskittyä seuraamaan Teeman elokuvafestivaalia.

Ei kommentteja: