tiistai 11. marraskuuta 2014

Teen haudutuksen kandidaatti

Kaikkiin juomiin voi suhtautua intohimoisesti, teehenkin. Kissanmaan teekaupassa Tampereella järjestetään "teekursseja",  jollaisella kävimme kirjoitusystävien kanssa. Jostain syystä oikeat lahjakkaat kirjoittajat juovat litratolkulla teetä. Minä sen sijaan nautin kahvista. Saattaa johtua siitäkin, että olen ennen koulutusta keittänyt teen päin persiitä. Teelaatuna olen suosinut sitä murua, joka teeplantaasien lattialta lakaistaan ja pakataan teepusseihin.

Teetä on monenlaista: keltaista, valkoista, vihreää ja mustaa. Vihreän ja mustan väliltä löytyy vielä välimuotoja. Tee on maailman eniten käytetty juoma. On olemassa myös Puer-teetä, jota myydään epäilyttävän näköisinä ruskeina kakkuina. Kilo vuosikertateetä voi kalleimmillaan maksaa henkilöauton verran.

Näin keität litran vihreää teetä. Tamperelainen vesijohtovesi on kuollutta vettä. Pullovesi on vielä pahempaa. Hae Lempäälästä lähdevettä. Keitä litra vettä kiehuvaksi ja ota jollain keinoin kaksi desiä vettä pois. Älä polta itseäsi. Kaada kaksi desiä kylmää vettä tilalle. Älä missään nimessä kasta  teepussia veteen tai pakota teetä sellaiseen sihtilusikkaan, sillä silloin se on piloilla. Teen pitää saada uida vapaana sieluna isossa sihdissä. Aseta sihti teekannuun, annostele 6 teemittaa vihreää teetä ja kaada edellä mainittu 80 asteinen vesi päälle. Laita sekunttikello tikittämään. Voit kerran varovasti nostaa sihtiä ylös ja alas. Älä missään nimessä puristele teetä, sillä siitä se loukkaantuu. Ota teesihti kannusta, kun on kulunut tasan kaksi minuuttia.

Nauti tee ohuesta porsiliinista valmistetusta laakeasta kupista, älä Beatles-mukista kuten minä.

Älä lannistu jos teestä tulee kaikesta huolimatta kitkerää, sillä Kiinassa teenkeittoa opetellaan yliopistossa kahden vuoden ajan. Vasta silloin voi sanoa osaavansa hauduttaa kelvollista teetä.

Kuvassa valurautainen teekannu, jonka ostin teekaupasta.

6 kommenttia:

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Oi mikä mieletön teekannu! Kiitos ohjeista. Mulle piti kerran Kiinassa eräs nainen oppitunnin mutta olen unohtanut jo kaiken. Annan teenlehtien uida kuitenkin vapaasti aina kupin/kannun pohjalla. Pitänee alkaa kaadella kylmää vettä sekaan.

Heidi kirjoitti...

Väärin. Teelehdet pitää poistaa kahden minuutin kuluttua

Timo Lampi kirjoitti...

Niin monta on ohjetta kuin on juojia.
Teevettä ei saa päästää kiehuun tai se kuolee. Kun ekat poreet on nousemassa veden pinnalle, sammuta liekki tai nosta kannu hiilloksen päältä. Teevettä ei saa kuumentaa sähkön avulla.

Kuumenna toi sun vihree, kaunis kannu kuumaks ja laita sinne vasta sitte vesi ja irtoteetä isossa sihtissä. Paksu kylmä kannu saattaa laskee teeveden lämpötilan ihan liian alas.

Hauduta teestä riippuen 2-5 minsaa, loraus todella kylmää vettä sekaan ja sihti tiskipöydälle.

Teelaatuja kuin myös maistajia on paljon. Ittelläni on arkitee earl grey:n lisäks muutama lempitee, joista tiikerin päiväuni on yks parhaista. Mitään euroshopperin pussipaskateetä ei kannata juua jos haluu teestä nauttia.

Paras astia nauttia teetä on laakea, 0,4-0,5 litran, ohuenohutreunanen teekuppi, missä on tassi. Teekuppi kuumennetaan kanssa, jos halutaan teen olevan lämmintä pitkään.

On se oikeen mustanvahvaks valmistettu teeki hyvää, sitähän juuaan vaan 2-3 kulausta ja maku säilyy suussa tunteja ja tee piristää pitkään.

Surkein tee jonka oon eläissäni saannu, oli mikros lämmitetty haalee vesi ja pussi halvinta mahollista teetä.

Ja viellä lopuks: Kahvi tuoksuu sairaan hyvälle, mutta maistuu käsittämättömän karseelle!!

Kiitos Heidi, oli hyvä aihe!

Merja kirjoitti...

Minulla lienee myös mahdollisuus oikeaoppiseen teen valmistukseen ainakin mitä tulee resurssiin. On samanlainen kannu, littana malli (esteettisyyden vuoksi) vain. Ja isosta mukista kyllä juon, jatkossakin. Ei riitä makunystyröiden taso ymmärtämään kaikkia vivahteita, joten olkoon.

Heidi kirjoitti...

Littanoita oli myös myynnissä, mutta pidin tästä enemmän.

Timo Lampi kirjoitti...

Joo toi kannu on todella silmii miellyttävän kaunis.