perjantai 21. marraskuuta 2014

Newtonin laki

Vähemmän onnekkaat kanssakulkijat pummaavat rahaa erilaisilla ymmärrettävillä syillä. Bussilipun hinnasta sattuu puuttumaan euro tai maitolitran hankintahinnasta 50 senttiä.

Kirjastolla minua lähestyi keski-ikäinen, risupartainen, hieman epäsiisti ja pikkuisen alkoholilta tuoksahtava mies.

"Anna 30 senttiä, ottaisin kopion Newtonin laista"

Mies ojensi minua kohti vihkosta, johon oli painettu joitain matemaattisia kaavoja.Yhtälöistä toiseen kulki vinoja mustia nuolia.

Piti googlata Newtonin laki, joita onkin yllättäen kolme kappaletta. Lait palautuivat mieleeni. Tunsin syvää kunnioitusta herra Newtonia kohtaan.

Newtonin I laki: Kappale jatkaa tasaista suoraviivaista liikettä vakionopeudella tai pysyy levossa, jos siihen ei vaikuta ulkoisia voimia.

Newtonin II laki: Kappaleeseen vaikuttavien voimien summa antaa kappaleelle kiihtyvyyden siten että

$ ΣF = ma $

missä m = kappaleen massa ja a = kiihtyvyys

Newtonin III laki:  Jos kappaleeseen vaikuttaa toinen kappale jollain voimalla, niin samanaikaisesti kappaleen täytyy vaikuttaa toiseen kappaleeseen yhtä suurella, mutta suunnaltaan vastakkaisella voimalla.

Pikaisella vilkaisulla miehen vihkosessa saattoi olla Newtonin II laki.  Saattoi olla olemattakin.

-------------------------------------------------------------------------------

Julkaisen luvattomasti runon tälle viikonlopulle. En tee sitä ilkeydellä, en aio varastaa, enkä yritä saada tästä taloudellista hyötyä. Haluan levittää iloa ympärilleni, nyt kun en satu olemaan pahalla päällä. Joten ottakaa hyvä tuuleni vastaan. Katsokaa läpi sormien sitä seikkaa, että rikon tekijänoikeuslakia.

Jos sinulla on aikaa rupatella
lukea kirjoja
Jos sinulla on aikaa lukea
kävellä vuorilla, aavikolla ja valtamerissä
Jos sinulla on aikaa kävellä
hoilata lauluja ja tanssia
Jos sinulla on aikaa tanssia
istu hiljaa paikoillasi senkin Huoleton Onnekas Idiootti


(Nanao Sakaki, Syödään tähtiä, valitut runot, suomentanut Tero Tähtinen, Savukeidas 2011)

3 kommenttia:

Timo Lampi kirjoitti...

Sullahan on viellä toivoa, kun miehet lähestyvät.
Meijjän talossa elää muutama nainen ilman seuralaista. Syykin on selvillä: Laittavat ittensä niin hemmetin koreiks, ettei niitä tavalliin ihminen uskalla ees lähestyä, ei ees pummit.

No, huono vitsi, kovin huono...

Tillman kirjoitti...

Hieno tarina ja hieno hetki... Minä olen aina lääpälläni, kun todella kovasti kolahtaa nilkkaan.

Viimeksi maanantaina sattui niin. Seitsemäntoistavuotias erityisopiskelija johti kokousharjoitusta paremmin kuin Heinäluoma laumaansa.

Heidi kirjoitti...

Olin ihan onnessani, kun se mies tuli niine Newtonin lakeineen. Keskustelu ei loppunut tuohon. Sanoin, että minulla ei ole kolikoita, pankkikortti vaan. Mies sanoi "Minulla on vain 500 euron seteli", sitten hän kysyi "Muistatko Newtonin lain?". Sanoin, että on tainnut unohtua. Mies sanoi "Onko sinullakin muistihäiriö?" Sanoin, että saattaahan sitäkin vaikka olla. Mies katsoi minua ylhäältä alas ja sanoi "Olet muistanut pukeutua, et ole tullut alasti". Siinä vaiheessa keskustelu tuntui kirjastoon sopimattomalta ja pakenin paikalta.