lauantai 11. heinäkuuta 2015

Amy

Muistan miten hämmästyttävältä tuntui, että kaiken kokeneen naisen ääni saattoi vyöryä  rimppakinttuisesta tytöstä. Nyt Amy Winehousen lyhyestä elämästä on tehty surullinen dokumentti.

Dokumentissa on käytetty vanhoja filminpätkiä, suuri osa niistä on huonolaatuisia, kännykällä kuvattuja. Amy Winehousen läheiset puhuvat ja samalla taustalla nähdään kuvaa tähdestä, välillä kuvataan  Camdenia lintuperspektiivistä. Sinne Amy muutti kun sai rahaa. Ihmiset ovat näköjään säästäneet jopa nuoren naisen sekavat puhelinvastaajaviestit.

Amy Winehouse kokee liian korkean loikan kotona asuvasta tytöstä tähdeksi, joka kaappaa kaikki mahdolliset kevyen musiikin palkinnot. Lyhyen uransa alussa hän esiintyy talk show ohjelmissa, lopussa hänen toikkaroinnistaan väännetään vitsiä samalla foorumilla.

Jokainen tietää, että kaikki päättyy tähden liian aikaiseen menehtymiseen vain 27-vuotiaana. Silti dokumenttia katsoessa jotenkin jännittää: miten tässä käy?

Elokuvan pahikset ovat isä, joka jättää perheensä ja ilmaantuu tyttärensä elämään hyötyäkseen tämän urasta ja huumeiden pariin ohjaava poikaystävä, josta tulee aviomies. Isä on sitä mieltä, että laulajan on mentävä kiertueelle eikä katkaisuun. Perään Amy laulaa kappaleen Rehab.

Nyt vasta ymmärsin, että laulut kertovat tähden elämästä. Oli liikuttavaa seurata, kun Amy Winehouse lauloi suuren idolinsaTony Bennetin kanssa. Winehouse rakasti jazzia ja olisi kenties halunnut esiintyä pienissä jazz-klubeissa valtavien festivaaliareenojen sijaan.

Jotenkin tuo tikkujalkainen, syömishäiriöinen, huumehuuruinen ja lahjakas nainen jäi kummittelemaan mielessä. On helppo naureskella julkkisten toilailuille, mutta hekin ovat ilmeisesti ihmisiä. Amy Winehouse ei saanut hetken rauhaa paparazzeilta vaan tarvitsi järkälemäisen turvamiehen poistuakseen kotoaan. Menestyksen hinta oli kohtuuton.

They tried to make me go to rehab
I said, "no, no, no"
Yes, I been black
But when I come back, you'll know, know, know
I ain't got the time
And if my daddy thinks I'm fine
He's tried to make me go to rehab
I won't go, go, go

Ei kommentteja: