torstai 2. heinäkuuta 2015

Juopukaa!

Osastolla mukanamme kiersi nuori meksikolainen lääketieteen opiskelija. Työnsimme edellämme kärryjä, joilla lepäilivät läppärit, joihin lääkärit näppäilevät määräykset. Hoitaja kulki mukana, muttei hipelöinyt mitään laitetta. Meksikolainen lääkärinalku sanoi, että heillä käytetään kynää ja paperia. Miten nerokasta ja kepeää!

Erään fb-kaverini poika oli nähnyt ensimmäistä kertaa kirjoituskoneen ja pitänyt sitä loistavana innovaationa: "Tämä ei tarvitse sähköä ja tässä on printteri samassa!" hän oli hämmästellyt.

Tuo nuori lääketieteen opiskelija kulki kiltisti meidän keski-ikäisten naislääkärien vanavedessä. Aina silloin tällöin muistimme mutista hänelle jotain englanniksi. Minun olisi tehnyt mieleni kuiskata miehen korvaan: "Olet nuori ja elämä on tuolla ulkona. Tänään saattaa olla ainut päivä, jolloin ilma on siedettävä. Juovu elämästä ja nuoruudesta! Tule takaisin kun sataa, jos silloinkaan."

Kävin torilla, ostin paistettuja muikkuja. Join kahvit. Kesämekon kangas tarttui hikiseen ihooni ja aurinko kirveli silmiäni. Ostin divarista kirjan, johon on kerätty tekstejä joutilaisuudesta. Joutilaisuudesta ei voi nauttia, jos ei ole mitään tekemistä, sillä silloin joutilaisuus on tylsää ja alakuloista. Joutilaisuus vaatii paljon tekemätöntä työtä.

Baudelaire 1869
JUOPUKAA

Täytyy olla aina juovuksissa. Siinä kaikki: vain siitä on kysymys. Jotta ette tuntisi Ajan kauheaa taakkaa, joka murtaa hartianne ja painaa teidät maata päin, teidän täytyy juopua lakkaamatta.
    Mutta mistä? Viinistä, runoudesta tai hyveestä, kuinka haluatte. Mutta juopukaa.
    Ja jos joskus heräätte palatsin portailla, ojanpientareen vihreällä nurmella tai huoneenne kolkossa yksinäisyydessä juopumuksen jo laannuttua tai haihduttua, kysykää tuulelta, aallolta, tähdeltä, linnulta, kellolta, kaikelta mikä pakenee, kaikelta mikä vaikertaa, kaikelta mikä pyörii, kaikelta mikä laulaa, kaikelta mikä puhuu, kysykää paljonko kello on; ja tuuli, aalto, tähti, lintu ja kello vastaavat: "Niin paljon, että on aika juopua! Jottette olisi ajan kiusaamia orjia, teidän tulee juopua; juopukaa jatkuvasti! Viinistä, runoudesta tai hyveestä, miten haluatte."  (Suom. Tero Valkonen)

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Monet vuodet on jo puhuttu mobiiliriippuvuudesta kuten puhutaan alkoholiriippuvuudesta. Minulla kesti kaksi viikkoa ennenkuin sain itseni irti työnetistä ja pystyin viettämään lomaa.
Inhoan tätä nykymaailmaa.

ps. ja taas olen täällä