lauantai 16. tammikuuta 2016

Mistä nimi tuhannelle kanalle?

Luin tekstini kuukauden ajalta ja huomasin keskittyneeni asuntoni lämpötilaan. Yritän unohtaa sisälämpötilakatsaukset. Kohta tulee kevät.

Työkaverini sanoi esitykseni jälkeen "Hyvä esitys". Hän kehui edellistäkin esitelmää. Tiedättekö mitä mietin? Ajattelin ensimmäisenä, että hän on tehnyt uuden vuoden päätöksen, että kehuu ihmisiä. Jälkeenpäin tuli mieleen, että saattoihan esitys sittenkin olla ihan kelvollinen.

Nuori nainen ojensi minulle esitteen "Tehotuotanto ja eläinten oikeudet". Hän joutui selvästi taistelemaan ujouttaan vastaan. Kiitin, viikkasin vihkosen taskuuni ja lähdin Telakalle syömään ystävän seurassa. Esite vaikutti taskussani, sillä tilasin falafel-annoksen.

Luin äsken kyseisen lehtisen ja mietin miksi syön lihaa? Miksi en ryhdy vegaaniksi? Olen laiska ja pidän lihasta, maitotuotteista ja kananmunista.

Olen ostanut luomumunia, jotka ovat tuoneet mieleeni mummolassa vapaana kirmaillevat ja maata kuopivat kanat.  Luin, että kanojen luontainen tapa on elää pienessä tutussa porukassa, mutta luomukanaloissa niitä saattaa olla tuhansia tai ainakin satoja. Siitä porukasta voi tuttujen löytäminen olla työlästä.

Mummolassa kaikilla eläimillä oli nimet. Tuhannelle kanalle olisi vaikea keksiä nimi. Ehä joku Kielo1, Kielo2, Kielo3 järjestelmä voisi toimia. Mistä tunnistaa Kielo200- nimisen kanan?

Meillä oli aikoinaan kanoja (tästä olen kirjoittanut jo). Niillä oli nimet. Lapset silittivät niiden ruskeita höyheniä ja yrittivät opettaa poloisille sirkustemppuja (huonolla menestyksellä). Tyttäreni kuljetti kanaa nukenvaunuissa.

Jos haluaisi eettistä ruokaa, olisi muutettava maalle, ostettava lehmä, pari kanaa, sikaa ja lammasta. Hoidettava kasvimaata ja nyt olisi syötävä sitä mikä säilyy talven ylitse. Minun taidoillani kuolisin nälkään.


6 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Olen jokseenkin sitä mieltä, että tänä päivänä ihmiset ovat tavallaan niin vieraantuneita ruuasta tai paremminkin sen mausta että heille voi periaatteessa syöttää mitä vaan jos se on hyvin tehty ja kauniisti lautaselle aseteltu. Tätä asiaa puoltaa useammassakin kokkiohjelmassa olleet makutestit, joissa lautasella olevan ruuan on sanottu olevan jotain ihan muuta kuin mitä se todellisuudessa on ja luonnollisesti nämä kisaajat ovat kilvan kehuneet sitä kuinka hyvää se on ja sen eri makuvivahteita. Kun sitten on tullut se hetki jolloin totuus kerrotaan, niin järkytys ja häpeä on ollut melkoinen ja olen pohtinut että kummasta on kyse: mausteiden järjettömän hyvästä käytöstä vai siitä että kiitos lisäaineiden, me emme enää yksinkertaisesti maista mitään?

Hoo Moilanen kirjoitti...

Juuri jossakin (Hesarissa tai jossain naistenlehdessä) oli juttua siitä, että aika pienellä harjoittelulla oppii antamaan positiivista palautetta. Ehkäpä työkaverisi on päättänyt opetella siihen, mutta ei se sitä tarkoita etteikö mielipide olisi ollut aito. Pro -palautteenantaja yksilöi hiukan tarkemmin ja sellainen palaute lämmittää vielä enemmän.

("Jouduin" ostamaan tabletin, koska mokkulan liittymän määräaikaisia päättyy vasta vuoden päästä. Pöh. Ihan tyhjästä ei viitsi maksaa ja olihan isompi kuva kuin puhelimessa, kun Suomilovea ehtoolla katselun. Se lapseton pariskunta oli symppis. Niin, siis sitä vaan, että tämä tabletti tekee ihan omanlaisiaan sanavalintoja, menköön yhdyssanavirheetkin sen piikkiin.)


Ryhdyin vegeksi kolmeviitosena, vegaani en ole vieläkään. Pääosaksi silkkaa saamattomuutta, vaikka kyllä minä maitotuotteista tykkään.

Kati kirjoitti...

http://www.munaeggspress.fi/EggsPress

Parempaa ja paremman makuisia kananmunia kuin luomu. Luomukanoille syötetään valkuaisrehuksi mm. kala- ja muuta eläinperäistä, joka usein maistuu "läpi".
Pirkanmaalle taidetaan ajaa kierros ensi viikolla ja kartalta voi löytää lähimmän noutopysäkin. Suosittelen tutustumaan.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitos vinkistä.

Tuon lehtisen luettuani, pidän maitotuotteiden käyttöäkin "syntinä" (käytän niitä silti ja lihaakin). Lehmät elävät kiinnitettyinä (paitsi pihattonavetoissa) ja pakkosynnyttävät tuottaaksen jatkuvasti maitoa. Pakosta saadan myös sonneja, jotka käytetään sitten lihantuotantoon. "Maito ja naudanliha ovat itseasiassa saman teollisuuden kaksi eri tuotetta" sanotaan lehtisessä.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Niinpä niin, ei maidon juominenkaan ole synnistä vapaata. Syön minä joskus halpoja kananmuniakin, jotka lienevät peräisin kanaloista, joissa kanat eivät edes mahdu seisomaan suorassa.

Nimetön kirjoitti...

Voi, ihan helppoo on olla vegaani; kaupat on pullollaan kaikenmaailman tuotteita.