sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Arviota kytätessä

Jari Tervon Matriarkka on ollut syksyn myydyin uutuusromaani. Ei ihme, sillä kirjaa on mainostettu Hesarin etusivulla, mies esiintyy Uutisvuodossa, romaania myydään alennuksella, se on näyttävästi esillä kirjakaupoissa, kaikki tärkeimmät sanomalehdet ovat arvioineet teoksen ja isänpäivä on tulossa. Kaiken lisäksi Tervo on erinomainen kirjailija, jolla on takanaan pitkä ura. Matriarkkaa voi ostaa kaikkialta ilman tilaamista.

Lehdissä on kirjoitettu, että esikoiskirjailijan on entistä vaikeampi saada kustannussopimusta. Vielä hankalampaa esikoiskirjaa on myydä. Jostain syystä Suomalainen kirjakauppa on hinnoitellut romaanini yläkanttiin ja ymmärrettävästi se on häpeillen piiloitettu hyllyyn, kun Matriarkka poseeraa ylväänä keskellä kauppaa niin ettei siihen voi olla törmäämättä jos kirjakauppaan viitsii astua sisälle. Kirjaani ei ole mainostettu lehdissä eikä sitä ole niissä arvioitu.

Jostain syystä romaanin kirjoittamiseen liittyy ujo toive, että sitä luettaisiin. Muutenhan romaanikäsikirjoituksen voisi säilöä läppärin tiedostoon tai haudata maahan.

Olen väsynyt kritiikin odottamiseen,  armoton kritiikkikin kelpaisi tai oikeastaan se olisi kehittymisen kannalta paras. En minä oikeasti mitään murskakritiikkiä halua vaan epärealistisesti odotan kehuja. En viitsisi herätä anivarhain sanomalehtiä kyttäämään. Haluan elää tavallista elämää ja nukkua vähän pidemmät yöunet.

Kiitokset blogiarviosta http://kristankirjat.blogspot.fi/.  Se on kovin ystävällinen. Blogiarviot ovat tärkeitä tehdessään kirjaa tunnetuksi, mutta harvoin kriittisiä. Blogistit suhtautuvat kirjoihin vähän kuin ystävät ja sukulaiset, jotka eivät halua kirjoittajaa loukata tai joiden on vaikea suhtautua kirjaan kirjallisuutena vaan etsivät romaanin henkilöistä jotain tuttua. 

Tiedän tekeväni itsestäni naurettavan, mutta en voi sille mitään. Lupaan lopettaa tämän ruikutuksen tähän.
Ei kommentteja: