tiistai 11. lokakuuta 2016

Marja-Liisa

Kun menen ruokakauppaan niin mietin, mitä tarvitsen ja ostan kuusi kananmunaa. Jääkaappiini on kertynyt 18 kananmunaa, joka on liikaa yhdelle naiselle.

N:llä on viisi kanaa, joista yksi on lopultakin muninut munan. N näytti puhelimestaan kuvia munasta: muna pesässä ja muna tulitikkulaatikon vieressä. Kananmuna oli pienempi kuin tikkuloota ja ehdottoman sievä. Täydellinen kananmuna. Sen oli muninut kana nimeltään Marja-Liisa. Muna keitettiin ja jaettiin neljään osaan, kullekin perheenjäsenelle pikkuruinen maistiainen.

Ruokahävikin vähentämiseksi neuvottiin ottamaan kännykkkäkuva jääkaapin sisällöstä. Otin kolme kuvaa: yleiskuvan, kuvat ovihyllyistä ja vihanneslaatikoista. Kananmunien lisäksi hyllyillä seisoi epämääräinen valikoima säilykkeitä kuten purkki, joka sisälsi kaksi öljyssä kelluvaa latva-artisokkaa, vihreitä oliiveja, puolitoista purkillista aurinkokuivattuja tomaatteja. Mausteitakin siellä oli: ketsuppia, chilikastiketta, kaksi pullollista soijakastiketta. Vihanneslaatikoista löytyi puolikas punakaali, kaksi pussillista väsähtänyttä salaattia, yksi sipuli, jonka vireystila on arvoitus ja virkeä kurkun puolikas. Ovihyllystä tuijotti puoliksi käytetty litran kevytmaitotölkki. Jääkaapissa riutui lisäksi noin 20 g sinihomejuustoa ja saman verran parmesania. Hedelmiä ja tomaatteja en säilytä jääkaapissa.

Nyt kun kuvaan jääkaappiani, hallitsen ruokatalouttani ja elämääni paremmin. Maapallo ei tuhoudu. Ei ainakaan ruokahävikkini vuoksi. Kuva sitäpaitsi jotenkin velvoittaa pitämään kaapin siistinä.


Ei kommentteja: