keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Käsidesi

Työpaikalla eräs hoitaja alkoi oksentaa kesken työpäivän. Ruikin sen jälkeen käsidesiä parin minuutin välein. Käsidesiä on nykyään sairaaloiden ja terveyskeskusten käytävillä kaikkien saatavilla. Sitä kuluu runsaasti, eikä kaikki suinkaan käsien puhdistukseen, sisältäähän tuo geelimäinen aine alkoholia.

Tuttavani on joutunut tekemisiin työvoimaviranomaisten kanssa oltuaan pitkään saman työnantajan palveluksessa. Nyt toiminnot on ulkoistettu eräälle intialaiselle firmalle, joka saattaa ennustaa työtehtävien loppumista. H varasi ajan työvoimatoimistoon ja meni paikalle sovitulla kellonlyömällä. Työntekijä ei ollut paikalla, eikä poissaolosta tullut mitään ilmoitusta. Monien yritysten jälkeen H sai yhteyden virkailijaan, joka kertoi olevansa pumppuvaivainen. Virkailija oli ollut "vastaanoton" aikaan sairaalassa hoidatuttamassa sydäntään. Hän sanoi, että jollei ketään ole seuraavallakaan kerralla paikalla, niin hän on joutunut uudestaan sairaalaan. Työvoimatoimistossa on kuulemma kielletty laittamasta oveen lappua "olen sairauslomalla". Miten valitat sydänvikaiselle vaikuttamatta julmurilta. Kehoitin H:ta käymään SPR:n ensiapukurssin ennen seuraavaa vastaanottoa.

Pomo pyysi eilen minua päivittämään akuuttihoito-opasta oman alani osalta. Sanoin miettiväni yön yli. Niinpä sitten pyörinkin keskellä yötä pari tuntia valveilla ja heräsin uuteen aamuun tukka pystyssä ja silmät kirkkaina kuin lietelammikot. Asia otettiin puheeksi kokouksessamme ja pomoni kertoi jo kysyneensä minua tehtävään. Eräs kollega alkoi tarjoilla innokkaasti hommaan erästä toista. Minä myötäilin, vaikka jutun saama käänne tuntui omituiselta. Lopulta työ ei tullutkaan minun niskoilleni. Olin hyvin huojentunut. Turhamaisuuteni ja yletön kunnianhimoni lähes tulkoon ajoivat minut turmioon, mutta pelastuin täpärästi.

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Oonhan mä kuullu et jotku juo käsidesii. kaikkee sitä ihmiset tekee, saadaksee pääsä sekasi. Hemmetti.

Merja kirjoitti...

Alamme lehdessä oli tapausselostus päiväkotilapsesta, joka oli aina päiväunille mennessä riehakas. Lopulta kävi ilmi, että käsienpesuun liittyvän käsidesin käytön yhteydessä tämä lapsi hörppäsi ainetta kämmenestään.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Muistan tuon jutun. Yhden työkaverin lapsi oli itkenyt ja pyytänyt äitiään ostamaan käsidesiä, kun sitä oli kaikilla muillakin. Se oli vaihe, jolloin oikein vouhkattiin sikainfluenssasta yms.

Celia kirjoitti...

Viisautta on osata kieltäytyä töistä, joita ei pysty, jaksa, osaa tai halua tehdä. Onneksi vältyit tehtävältä.

Arttorius kirjoitti...

Olen joskus ottanut työauton takaboksiin herran, jolta löytyi takin povarista kaksi käsidesipulloa, niitä sellaisia joita laitetaan rautakehikkoon. Oli varastanut ne terveyskeskuksen siivoustyöntekijän kärrystä aikomuksena nauttia. Onhan siinä kai 80 % alkoholia, joten kai siitä pään sekaisin saa. Huoh.