keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Taide

Ostimme luokkakaverini L:n kanssa liput TT:n näytelmään "Kuin ensimmäistä päivää". Saimme hämmästykseksemme liput perjantaille tuosta vain. L katsoi lippuja myöhemmin tarkemmin ja havaitsi, että ne olivat päivänäytökseen. Me kummatkin satumme olemaan töissä ja koska työnantaja ei aina riittävässä määrin ymmärrä miten tärkeitä työntekijöiden kulttuuriharrastukset ovat, niin liput oli pakko vaihtaa. Minä ehdin tässä välissä kerrankin siivota laukkuni tehokkaasti ja laitoin lipun roskiin. L kävi lipputoimistossa kertomassa, että minä ja minun lippuni ovat Kuopiossa. Pitkään emmittyään lippuvirkailija heltyi keski-ikäisen naisen edessä ja saimme uudet liput, mutta toiseen vähemmän suosittuun esitykseen: Taide.

Taide on näytelmä, jossa ihotautilääkäri Serge (Taneli Mäkelä)  ostaa menestyneen taidemaalarin maalauksen, joka on puhtaan valkoinen ja tasainen suorakulmio. Mies maksaa maalauksesta 200 000. Kuvittelin, että näytelmä kertoisi enemmänkin nykytaiteesta, mutta se keskittyi kolmen miehen suhteeseen. Jotenkin tuntui, ettei ihan riittävän raastavaa intensiteettiä ja koomisuutta tavoitettu. Tässäpä viiltävä ja oivaltava teatteriraporttini tältä illalta.

Koska tämä viikko tuntuu olevan poikkeuksellisen pitkä ja samalla illat kummallisen lyhyitä ja aamuyöt kutistuneita niin jätän analyysini tähän. Joimme näytelmän päälle lasilliset punaviiniä (joissain piireissä väitetään, etten rentoudu kylliksi, mikä ei siis voi täten pitää paikkaansa).

2 kommenttia:

AuvoT kirjoitti...

Anteeksi, vaikka asia ei minulle kuulu, mutta kommentoin silti. Jos lääkäri maksaa valkoisesta neliöstä 200 000 niin eikö se ole jo paha loukkaus koko ammattikunnan järkevyttä kohtaan. Tuntuu että siinä menisi koko näytelmän uskottavuus. Tällaisen jälkeen minulta yleensä lässähtää taidenautinto teoksesta.

Eräissä piireissä minuakin pidetään - no vaikea keksiä kirjakielistä ilmaisua asialle. Olen samaa mieltä että niistä piireistä ei kannata välittää liiaksi.

Heidi kirjoitti...

Sergei sattui olemaan lääkäri ja juppi, yhtä hyvin hän olisi voinut olla vaikkapa juristi.