torstai 21. helmikuuta 2013

Elämäkerta

Tuomas Kyrö harmittelee Hesarissa muistelmien liiallista laajuutta. Hänen mielestään ihmiselo mahtuu hyvinkin kompaktiin pakettiin. Sivuja tarvitaan korkeintaan 72. Kyrö maalailee oman elämänsä käänteet muutamalla lauseeseella. Muistelmissa käydään perinteisesti läpi lapsuus, rakkaudet, seksi, ura ja jälkeläiset. Päätin kokeilla samaa.

Synnyin Iisalmen takamaille. Myöhemmin minusta tuli urbaani: muutin Yrjönkadun uimahallin naapuriin. Opin käymään potalla. Muutin Haagaan. Sukkahousuni valuivat makkaralle, vaikka kiskoin vyötärön kainaloihin. Oksensin linja-autossa. Laitoin vahingossa markan setelin säästöpossuun, enkä saanut sitä pois. Huomasin, että raha kannattaa käyttää heti. Herkuttelin kakkutaikinalla. Sain kaksi siskoa, joiden kanssa tappelimme Volvo Amazonin  takapenkin keskipaikasta, josta saattoi seisten tarkkailla liikennettä eikä oksettanut yhtä pahasti. Voitin Raittiuskilpakirjoitukset. Pääsin oppikouluun. Muutin Kuopioon. Sain stipendin. Minulle ostettiin rintaliivit. Join Cordita viiniä ja humalluin. Sain ensimmäisen seksikokemuksen. Se oli kovin lyhytkestoinen. Pääsin ylioppilaaksi. Minusta tuli teekkari ja minut upotettiin kaulaa myöten Tammerkoskeen. Vesi ei tuntunut yhtä kylmältä kuin näytti. Vaihdoin lääkikseen. Menin naimisiin. Synnytin kaksi lasta. Erosin. Tein joitain tyhmyyksiä. Väittelin tohtoriksi. Huomenna menen elokuviin.

8 kommenttia:

vappu kirjoitti...

Tämä oli huippu.

Nimetön kirjoitti...

Hienosti tiivistetty. Tiivistä vielä vähän: se on elämäkerta, ei elämänkerta.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitos. Kiitos korjauksesta.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Veikkaan, että Alastalon salissa on jäänyt Kyröltä lukematta.

Minulta myös.

Ei jaksa innostua.

Ana kirjoitti...

mmmmm... Corditaa! Ei vaan saa enää Alkosta. Hyvää oli.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ei varmaan saa Alkosta Corditaa, eikä ole väliksikään.

confetti kirjoitti...

Haluaisin kuulla tarinan ensimmäisten rintaliivien ostosta.

P.S. En ole internet-pervo. :) Nämä tiettyihin aikuistumisen vaiheisiin liittyvät rituaalit tuppaavat vaan tuottamaan aika mielenkiintoisia tarinoita, sukupolvikokemuksinakin.

AuvoT kirjoitti...

Miksihän minä tulen lukeneeksi muistelmia joissa ei kyllä noita käydä läpi. Lähinnä vain ura. Esim Mannerheim kirjoitti perheestään: "Tältä ajalta yksityiselämästäni on mainittava että solmin avioliiton X.Y:n kanssa" (muistinvaraisesti lainattuna), ei muuta.

Lee Iacocca (Am. autoteollisuusjohtaja) sentään mainitsi viettäneensä sunnuntait perheen parissa.

Tässä on nyt hyvä alku, siis blogisti H:n yksityiselämä-osio. Jos sitten ura täyttäsi loput 999,8 sivua. Ura voisi olla kaksiosainen, leipätyö ja kirjoittaminen.