torstai 14. toukokuuta 2015

Arvostelija

Ruokaravintoloissa kysytään usein "Maistuiko ruoka?" joka on sinänsä älytön kysymys. Eräs vanha tuttuni vastasi tarjoilijan  kysymykseen tyynesti  "Maistui, mutta pahalta".

Kävin eilen M:n kanssa italialisessa ravintolassa syömässä. Annokseni mainittiin sisältävän maukasta kasvisrisottoa ja pariloitua merilohta. Lautaselleni oli kauhottu runsaasti vetistä risottoa, jonka päälle oli aseteltu lohipala ja kaiken ylle oli heitetty muutama rucolan lehti. Risotto ei ollut maukasta. M söi raikasta tomaattisalaattia (raikkaassa tomaattisalaatissa oli runsaasti kurkkua) ja halloumijuustolla kuorrutettua kesäkurpitsa-munakoisopaistosta. Kesäkurpitsat olivat jääneet raaoiksi. Kun tarjoilija haki lautasemme, hän kysyi klassisen kysymyksen "Maistuiko ruoka?". Minulla ei ole tapana valittaa, mutta mainitsin melko kiltein sanavalinnoin risoton vetisyydestä. M moitti annostaan hieman voimakkaimmin sanakääntein. Tarjoilija ei laskuttanut ruoasta mitään. Epäilimme, että hän luuli meitä ruokatoimittajiksi. Nainen puolusteli risoton koostumusta sillä, ettei italialainen kokki ollut sinä iltana paikalla. Lähdimme ravintolasta hilpeällä mielellä, mutta en aio siitä huolimatta mennä sinne uudestaan.

Frenckellissä näytetään irlantilaisen Conor McPhersonin näytelmää "Yön kulkijat".  Sen on ohjannut Mikko Viherjuuri. Kaikki näytelmän tapahtumat keskittyvät Tommyn (Jukka Leisti) karuun vuokrahuoneeseen. Näyttämöä on muutettu niin, että osa katsojista istuu näyttämön takana. En tiedä mitä tällä järjestelyllä saavutettiin. M istui varsinaisessa katsomossa ja minä tässä tilapäisessä näyttämön takana sijaitsevassa. Minusta tuntui, että näyttelijät näyttelivät sille toiselle katsomolle ja M:stä tuntui samalta.

Vaimostaan eronnut Tommy tekee hanttihommia oppimisvaikeuksista kärsivän ystävänsä Docin (Esa Latva-Äijö) kanssa. Näytelmän alussa Tommy tuo asuntoonsa pahoinpidellyn nuoren naisen Aimeen (Anna Andersson) ja siitä kaikki alkaa. Näytelmässä esiintyvät myös Tommyn setä Maurice (Mikko Hänninen), joka omistaa asunnon, sekä Aimeen väkivaltainen entinen poikaystävä Kenneth (Marttti Manninen). Jukka Leisti ja Esa Latva-Äijö tuntuvat näytelmässä uskottavilta. Näytelmän ensimmäinen puoliaika loppuu hyytävästi, mutta jotenkin sitä ei enää väliajan jälkeen hyödynnetä. Luin äsken näytelmän loistavat arvostelut, mutta minua näytelmä ei jostain syystä oikein koskettanut. Ehkä "Yön kulkijat" pitäisi katsoa myös näyttämön "oikealta puolelta".

Joku mummo eturivissä kommentoi näytelmää ystävättärelleen ja se kuului vaivattomasti näyttämön takareunaan saakka.

Ei kommentteja: