lauantai 27. kesäkuuta 2015

Raamattua lukemaan

Vammalan vanhan kirjallisuuden päivillä keskusteltiin mm. Raamatusta. Juttelemassa olivat kirjailija Hannu Mäkelä, toimittaja Hannu Taanila ja dosentti Matti Myllykoski. Hannu Mäkelä on kerännyt Raamatun parhaita tekstejä antologiaksi. Taanila olisi kerännyt kansien väliin ne paskimmat jutut, sillä siitä olisi tullut kova kirja. Matti Myllykoski on tutkinut Uutta testamenttia ja oli keskustelun välttämätön kuiva asiantuntija. Hannu Taanila nimitti Raamattua täyden palvelun rautakaupaksi, sieltä löytyy kuulemma ihan kaikki. Raamattu on Taanilalle eroottisten fantasioiden lähde, hän luki pätkän Joosefista, joka ei antanut Potifarin vaimolle, mutta joutui ilmeisesti kuitenkin vankilaan aviorikoksesta. Taanila nauratti yleisöä puhumalla genitaaliteologista (pappeus riippuu sukupuolesta) ja Golgatan kisaveikoista. Nykyinen virsikirja on kuulemma aiempaan verrattuna lälly kuin STK:n ja SDP:n solmima yhteiskuntasopimus.

Seitsemän veljestä vilisee Raamattu-viittauksia, jotka ymmärtää vain jos on lukenut vanhan Raamattu-käännöksen. Pitää kai lukea Raamattu.

Filosofinen aikakausilehti niin & näin oli järjestänyt keskustelun aiheesta "Mitä on sukupuoli". Aiheesta pakisivat tietokirjailija Tiia Forsström, bloggaaja-toimittaja Koko Hubara (blogi Ruskeat tytöt) ja kulttuurihistoroitsija Anu Lahtinen. Koko Hubara sanoi, että Suomessa ajatellaan, että ulkomaalaiset ovat tuoneet rasismin Suomeen. Ei täällä ollut rasismia 50-luvulla! Hubaralta on kysytty ovatko hänen vanhempansa vihaisia, kun hän ei käytä huivia (nainen ei ole muslimi)? Opin, että sukupuoli ei ole todellakaan mikään yksinkertainen asia. Oletteko tienneet, että Suomessa edelleen pakkosteriloidaan ihmisiä?

Sitten oli kirjoja, uusia kirjoja, vanhoja kirjoja, lastenkirjoja, runokirjoja, kirjoja, kirjoja, kirjoja. En ostanut yhtään kirjaa. Pääsin Vammalaan ystävien kyydissä ja osasin palata kotiin ihan yksin bussilla.  Näin linja-autoasemaa etsiessäni Vammalan torin, S-marketin ja Hesburgerin. Samassa bussissa matkusti mahtava Hannu Taanila. Olisi kovin tehnyt mieli käydä kehumassa häntä. En jostain syystä kehdannut. Bussi kulki tasaisesti ja bussipysäkki oli lähellä residenssiäni, joten selvisin kotiin vaivattomasti.

Ei kommentteja: