lauantai 25. elokuuta 2012

Heidi Kohelo

Vaarini veljen nimi oli Seth. Oli hänellä muitakin veljiä, mutta Seth on ainoa, josta minulla on jonkinlainen muistikuva. Miksi savolaiset vanhemmat antoivat pojalleen nimen Seth? Olen sivistymätön ja tunnen huonosti raamattua. Aatamin ja Eevan yhden pojan nimi oli Seth. Hän oli siis Kainin ja Abelin veli. Aatami oli 130 vuotias tullessaan Sethin isäksi. Savolaisten suussa Seth vääntyi tietysti Seetiksi.

Seeti oli jotenkin vajavainen. Hän ei perinyt kaistaletta isänsä maasta, eikä perustanut perhettä vaan asui vuorotellen veljiensä kodeissa. Seeti kääri sätkiä ja sanottiin miehen syövän tupakantumppeja. Pelkäsin Seetiä. Mies hävisi jossain vaiheessa uunin kupeesta.

Kesäiltaisin mummolaan kuului synkeää huutoa. Mummo sanoi, että naapuritalossa asustaa perheen hullu tytär. Ulvonta halkaisi kesäistä iltaa paloiksi. Me istuimme tyynesti rannalla ja ongimme ahvenia.

Vinguimme vaaria veistämään meille pajupillit. Vaari ei sanonut mitään. Hän veti puukon tupesta ja vuoli pillit. Koiranputkeen leikattiin pitkittäinen viilto, putkeen puhkumalla sai aikaan vihellyksen. Heinä aseteltiin kireästi kämmenten väliin, kun kouriin puhalsi oikein, saattoi saada aikaan kimeän äänen.

Syvällinen opettavainen osuus (voi kerätä joululahjakirjaksi): Hävyttömän hieno ilma. Päivystys on takanapäin. Päivystys on myös edessäpäin (tiistaina). Voin ajatella kumminpäin vain. Se on oma valinta.

Ei kommentteja: