keskiviikko 21. elokuuta 2013

Ekologista lomamatkailua

Vietin eilen ekologisen lähilomapäivän, jonka aloitin lounaalla Tammerin Trattorian terassilla. Kauniista säästä huolimatta siellä oli hiljaista. Seurasin joutessani keski-ikäistä miestä. Mies oli pukeutunut pukuun, selkä oli painunut hieman kumaraan mahdollisesti paljosta istumisesta ja kirjoittamisesta. Miehen ei olisi voinut kuvitella pukeutuvan shortseihin. Mies nautti olutta, mutta ei näyttänyt siltä, että joisi aina puolilta päivin ison tuopin, hän ehkä jännitti tulevaa tapaamista. Seuraan liittyi nainen vapaamuotoisemmassa asussa. Mies ja nainen halasivat. Mies kävi hakemassa baarista valkoviinilasilliset, jonka jälkeen tarjoilija tuli paikalle ja laskutti molempien viinit erikseen. Mietin, ettei mies nyt millään olisi voinut naisen lasillista maksaa.

Kävelin syötyäni Tammelantorille, jonka kahvilassa nautin viinerikahvit. Kahvilan emäntä tuntee vakiasiakkaansa nimiltä ja kulutustottumuksiltaan. "Järvinen kävi jo täällä" hän sanoi miehelle, joka otti vain mustan kahvin. "Perkele!" mies vastasi.Ostin torilta kyssäkaalin, minitomaatteja ja papuja.

Torilta suuntasin kyssäkaaleineni Vapriikkiin, jossa oli esillä näyttely Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet. Onhan se jännittävää ajatella, että kaikki tuo säilyi haudassa 2000 vuotta ja löytyi 70-luvulla sattumalta kaivoa kaivettaessa. Oli jotekin juhlavaa vaellella tummasävysissä ikkunattomissa tiloissa ja tiirailla vanhoja savihahmoja vitriineissä. Vahva on ollut keisarin usko kuoleman jälkeiseen elämään.

Tallipihalta ostin matkamuistot: neulatyynyn, puuhelmet ja postikortteja. Hämeenpuistossa havaitsin, että Tampereelle on avattu Syyrialainen parturi. Aiemminhan täällä on jo voinut käyttää Turkkilaisen parturin palveluita. Lienee syyrialainen hiustenleikkuu kovinkin erityyppistä kuin turkkilainen. Ensin mainitussa näytti toistaiseksi olevan enemmän hang around porukkaa kuin varsinaisia asiakkaita. Hämeenpuistoon oli ilmaantunut uusi myymälä, jonka ikkunassa luki Souvenirs. Näyteikkunoiden koristeeksi oli liimattu kookkaita kuvia poroista ja Lapinasuisista ihmisistä.Jostain vinkkelistä saattaa Tamperekin olla pohjoista Suomea.

Luen Knausgårdin Taisteluni-sarjan kolmatta osaa. Ymmärrän hyvin, miksi jotkut pitävät kirjoja tylsinä (minä en). Lasten "kasvatuksen" varjolla lapsia nöyryytetään tarpeettomasti (olen itsekin siihen syyllistynyt). Jännitän yhdessä kirjailijan kanssa kiusaavatko kaverit Karl Ovea naisten uimahatusta, varpaitani paleltaa kun Karl Ove ei uskalla sanoa isälle, että jalat ovat jäässä kumisaappaiden sisällä. Omasta lapsuudestani muistan sen kauhun, kun uuden rannekelloni päälle joutui pari vesipisaraa käsiä pestessäni (minua oli erityisesti varoiteltu kastelemasta tuota hienoutta). Olin varma, että kello oli piloilla. Kauhun kohtuuttomuus on jäänyt pysyvästi mieleeni. Suhtaudun edelleen rannekelloon sellaisella lievällä kunnioituksella, vaikka ei kai kukaan edes enää käytä rannekelloa. Minä riisun kellon ainoastaan kun menen suihkuun tai uimaan.

3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Minä olen vasta Taistelujen ensimmäisen osan loppupuolella, mutta mielessäni jaan jo nyt maailman kahtia, niihin jotka tykkäävät tästä Knausgaardin (joo olen se sama ilman tuota skandia ja kirjoitan sen tähän "englanniksi") tyylistä ja niihin jotka eivät. Minäkin voin helposti kuvitella miksi Knausgaard olisi monien mielestä tylsää luettavaa, mutta minusta se on vain yksinkertaisesti briljanttia tekstiä. En ole pitkiin aikoihin lukenut mitään jota en tahdo malttaa laskea käsistäni pois. Joku suuri jännite on koko ajan ilmassa, vaikka kirjassahan itse asiassa tapahtuu aika vähän, jos ei oteta lukuun sitä mitä isälle tapahtuu. Olen aivan hirveän kiitollinen siitä että mainostit tätä kirjailijaa blogissasi, ihan vain sen ansiosta olen sitä alkanut lukea ja taatusti luen kaikki osat kunhan nyt tulevat käännetyiksi. Englanniksi (kun suomenkielinen kirjallisuus on minulle kaukana) kolmatta osaa ei käsittääkseni ole vielä julkaistu. Onneksi on se toinen vielä lukematta.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Televisiosta tuli mielenkiintoinen dokumentti Knausgårdista, näkyy Ylen Areenasta, en tiedä näkeekö sen muuallakin kuin suomessa: http://areena.yle.fi/tv/1977603

Nimetön kirjoitti...

"Ohjelman katseluoikeus rajattu vain Suomeen" - plaah, mutta kiitos kuitenkin!