sunnuntai 11. elokuuta 2013

Kauhee Dracula

Toiseksi viimeinen Tampereen teatterikesän esitys kohdallani oli eilen. Pian se on suoritettu. Aamulla rikoin pyhän viikkojärjestykseni, johon kuuluu lenkki sunnuntaisin, mutta ei lauantaisin. Löysin Pyynikin harjulta sarvekkaan otuksen, joka on FB-konsultaation perusteella se pahis itse: lehtokotilo. Hävittääkö otus luonnonsuojelualueen?

Näin TTT:n suurella näyttämöllä Kansallisteatterin esityksen Patriarkka. Näytelmän oli ohjannut Juha Jokela, jonka loistavan näytelmän Esitystalous katsoin pari vuotta sitten. Patriarkassa käytettiin musiikkia ja videota samaan tapaan kuin tuossa näytelmässä. Silloin ajattelin: wau! näinkin voi tehdä. Kun jotain on kerran nähnyt niin seuraavalla kerralla se ei enää häkäise samassa määrin. Esitystalous sopi hyvin suureen tilaan, ehkä Patriarkka olisi voinut hyötyä pienemmästä näyttämöstä, koska oli näytelmänä perhe ja sukupolvijuttu ja jotenkin intiimimpi. Kun valtavalla näyttämöllä istuu kaksi ihmistä tuoleissaan, se ei ole ehkä paras asetelma. Korostuihan siinä miten kaukana toisistaan isä ja poika tai mies ja vaimo elivät. Teksti mollasi ns. suuria ikäluokkia ja varsinkin sen miehiä, naiset vain kasvoivat. Sai nelikymppisten joukkokin osansa: luomu- ja ympäristöihmiset, jotka eivät ole koskaan maanviljelijää nähneet, taistolaiset sentään kävivät tehtaassa katsomassa oikeaa työläistä.

Mikä muuten tulee jos juo illalla liikaa verta? Kauhee Dracula. Katsomo nauroi eri asioille, nainen edessäni nauroi petetyn naisen katkeran kimeää naurua miehiä herjaaville heitoille. Näyttämölle oli viritetty suuri meitä katsoijia heijastava peili, haluttiin kai sanoa, että itseämme siinä tuijotimme. Kale (loistava Juha Muje) sanoi, ettei vessan peiliin voi enää katsoa ilman mielialalääkitystä.

Näytelmä oli mielestäni hyvä, mutta ei loistava. Teatterista kävellessäni ulos valui tuttu mies, joka sanoi "Taas miehiä haukuttiin!".Osansa saivat machomiehet ja pehmoisät.

Oikein odotan, että pääsen tästä teatterikriitikon roolista. Huomenna lupaan kirjoitaa kampaajakäynnistä ja ikkunoista tippuvista ihmisistä. Saatan myös mainita Jennifer Eganin.

Ei kommentteja: