tiistai 20. elokuuta 2013

Lomani: lähes viimeinen osa

Tarvitsisin uuden läppärin, sillä tämä nykyinen alkaa olla läppärien vanhuuseläkeiässä ja odotan sitä ikävää äkkikäännettä, joka sitä väistämättä vartoo. Kaatuuko se seisovilta jaloiltaan vai oireileeko jotenkin ensin? Tämä yksilö on niin painava, että kun sen viikonloppuna turhaan mökille kuljetin, niin laukkuani nostanut isäni hämmästeli, mitä ihmettä mukanani raahaan.

Kävin siis eilen läppärikaupassa ja olin taas kerran havaitsevinani miesmyyjän silmissä viekkautta: myydään sille jotain, joka ei muille kelpaa. Punnitsin uusia läppäreitä käsissäni ja hivelin niiden metallinhohtoisia pintoja saaden siitä suorastaan aistillista mielihyvää. Ostinko läppärin? En tietenkään. En osannut päättää.

Loma rientää kohti loppuaan, enkä minä pysy perässä. Mihinkään matkoille en oikein enää ehdi, tai ehkä pistäydyn Helsingissä. Tänään menen mahdollisesti Tammelantorille. Suunnittelin laivaristeilyä Tukholmaan, mutta luin exmen blogista hänen kokemuksiaan risteilystä ja muistin, etten niistä pidä. Tämän päivän Hesarissa poseerasi kypsä pariskunta, joka oli löytänyt toisensa laivan tanssilattialta. He käyttäytyivät kuin nuoret rakastavaiset, joka on tietysti suorastaan noloa. Rakkaus on nuorten, vapaiden, terveiden, kauniiden eri sukupuolta ja samaa rotua ja uskontoa tunnustavien juttu.

Löysin eilen kirjakaupasta yllättäen  Taisteluni sarjan kolmannen osan, vaikka sen piti ilmestyä suomeksi vasta syyskuussa! Joku muuten vertasin Knausgårdia Stephen Fryhin. Miksei. Kirjassa, joka on suomennettu nimellä Koppava kloppi, Fry ei kaunistele elämäänsä. Tai mistä minä tiedän kaunisteleeko, kertoo kuitenkin asiat itseään suuremmin säästelemättä. Suomalaista autofiktiota ovat kirjoittaneet mm. Pirkko Saisio, Crister Kihlman, Henrik ja Märta Tikkanen, Merete Mazzarella, kaikki hienoja kirjailijoita. En muista naisten kirjoittaneen itsestään kovin  häpeällisiä asioita tai paljastavan negatiivisia ajatuksiaan. Ehkä en vaan muista.

4 kommenttia:

Arttorius kirjoitti...

Ota konekauppaan mukaan joku asiantunteva kaveri tai oma jälkeläinen, joka tuntee tarpeesi. Sinulle saatetaan koittaa myydä vanhentuvaa mallia ylikalliilla tai liian tehokasta vaikket sellaista tarvitsisikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ole onnellinen, että edes yritetään myydä. Minä menin tietokonekauppaan, lueskelin koneiden esitteitä ja tollo menin kysymään omistajalta (todellakin, tiedän, että oli liikkeen omistaja), mitä eräs merkintä tarkoittaa. Vastaus - ja vielä nasaaliäänellä venytellen ja ässiä sihautellen (yökyök):"Jos sä et tiedä, mikä se on, niin etsä sitä tarvitsekaan." Tulin siihen tulokseen, että oikeastaan en tarvitse koko liikkeestä mitään nyt enkä koskaan eikä kukaan lapsistani eikä sukulaisistanikaan.

Unknown kirjoitti...

Viikollopun mökkireissullekku pakkaa mukaa kahet puhtaat kalsarit, läppärin ja pienen pyssyn, ni reppu painaa todella paljon. Kymmenkertaistuukohan läppärin paino, ku sen nappaa mukaasa...

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kävin tietokonekaupassa poikani kanssa, en osannut silti päättää...