maanantai 19. elokuuta 2013

Maailman ensimmäinen romaani

Poljimme eilen porukalla lukupiiritapaamiseemme. Joudun säilyttämään polkupyörääni taivasalla, jossa sen satula imee katalasti vettä sisuksiinsa. Farkkujen persaukset näyttivät perillä siltä kuin olisin pissannut housuuni.

Keskustelimme herkkujen ja valkoviinin ääressä kirjasta, jota viitsin lukea vain pätkän. Kukaan ei jaksanut kahlata sitä loppuun saakka. Paras saavutus oli n. 600 sivua. Kirjamme oli maailman ensimmäinen varsinainen romaani, Miguel de Cervantesin Don Quijote, josta on hiljattain tullut uusi suomennos. Sivuja teoksessa on vaivaiset 1015. Kukaan ei kokenut hankalaksi teoksen kieltä,vaan sen ettei homma edennyt mihinkään. Nykyisissä romaaneissa on jonkinlainen alku, käänne ja loppu, ei tässä. Don Quijoten vuoksi moni meistä luki tänä kesänä harvinaisen vähän, sillä muun lukemisen tiellä lojui yöpöydällä vaativana tämä velvollisuuskirja, jonka siirrän nyt kirjahyllyyn. Ruoka oli hyvää kuitenkin.

Ajoittain pulpahtaa ja leviää joku uusi muotisana. Nyt törmään jatkuvasti sanaan epämukavuusalue tai mukavuusalueen ulkopuolelle pyrkiminen tai joutuminen. Tehdään jotain noloa ja sellaista, jota ei oikeasti osata tehdä. Taidan siirtyä vielä hetkeksi mukavuusalueelleni, joka sijaitseen olohuoneen ikkunaseinällä, sohvallani. Ulkona sataa ja minä  kuitenkin vielä lomailen, vaikka sähköpostiini yrittääkin jo kierosti ryömiä arki.

5 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Tykkään :-)

Lasse kirjoitti...

Ennen kuin saat aikaiseksi mennä satulakauppaan, tuo mukanasi muovipussi jolla voit peittää sateenjälkeisen satulan kuiva-ajokelpoiseksi. Kun satulan sisukset aikanaan kuivahtavat, voit kääräistä muovipussin satulan päälle sateensuojaksi aina kun et pyöräile. Pussin voi tunkea säilytykseen satulan alle silloin kun sillä ei tarvitse peittää märkää tai suojata kuivaa satulaa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Tuo muovipussi on kyllä tullut joskus mieleeni...

Nimetön kirjoitti...

Hei! Samaistun suuresti tuntemuksiisi Don Quijoten lukemisesta modernissa maailmassa. Maailman ensimmäinen romaani se ei kuitenkaan ollut; Don Quijote ilmestyi 1600-luvulla, mikä eurooppalaiseen kirjallisuuteen on toki huomattavan varhain.

Maailman ensimmäinen romaani kirjoitettiin itse asiassa Japanissa 1100-luvulla. Sen nimi on Genjin tarina, ja sen kirjoitti nainen nimeltä Murasaki. Nykyihmiselle kieli on siinäkin pitkäveteisyyttä herättävää, joskin myös moderneja käännöksiä on olemassa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Olen lukenut tuon "maailman ensimmäinen varsinainen romaani" jostain Wikipediasta tms. lähteestä.