perjantai 17. helmikuuta 2012

Yllätysloma

Kuuntelin omaa saneluani ja hätkähdin koneesta kuuluvaa kovaa ääntä. Kuin mikrofoni olisi tungettu traktorin pakoputkeen ja ääni vahvistettu viisinkertaiseksi. Meteli syntyi siitä kun niistin lauseiden välissä nenääni.

Iltalehtien lööpeistä saamme lukea julkkisten yllätyshäistä, yllätysraskauksista ja yllätyseroista. Minä  vietän ensi viikolla yllätyslomaa. Olin unohtanut koko vapaan. Ei haittaa. Hienoa.

Minusta lääkkeiden KELA-korvausten laskeminen on suuri vääryys. Lääkekustannukset eivät ole ongelma työssäkäyvälle henkilölle, joka sairastaa muutaman hengitystieinfektion vuodessa. Ahtaalla ovat eläkeläiset, joiden käteen jäävä raha saattaa olla vain pari sataa euroa kuussa. Heille kertyvät ikävästi myös lukuisat sairaudet. No nyt omavastuuta onneksi lasketaan 50 eurolla (sitä muuten nostettiin samaisella summalla ihan hiljattain). Monella tuo 700 euroa tulee täyteen marraskuussa. Samaiset ihmiset joutuvat lamppaamaan lääkärissä, josta koituu myös kuluja. Tulee mieleen, että säästöjä yritetään nyysiä niiltä kaikkein köyhimmiltä. Minusta Lääkäriliiton pitäisi ottaa asiaan kantaa. Lienevätkö lääkkeet yhtä heikosti korvattuja muissa EU-maissa.

Kirjaston poistomyyntiostoksia: Arja Tiainen Jokainen yksinään paperin äärellä (WSOY 1989)

Tämän karhean metsän edessä valahdan polvilleni.
Ja hän on metsä ja meri, se jota vasten otsani painan.
                      Ja tulee aamu, linnutkin
                      luulevat talvea kevääksi.
----------------------------------------------------

Eilen törmäsin todellisuuteen,
on sanottava: se ei sovi minulle.
Niin julma, raaka ja käsittämätön?
Minä elän muualla. Ehkä olen aina elänyt
rajamailla, heilutellut jalkoja vedessä
mutta pitänyt pääni visusi sinisissä unissa.

Minä käväisen todellisuudessa kuin toiset ulkomailla.
Sitten piirrän kuvat, joita sanovat kauhukuviksi.
Se on puhdas kauhu.
 


4 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Liittomme on kiinnostunut vain yksityissektorin toimintaedellytysten turvaamisesta ja muodon vuoksi joistakin eettisiksi mielletyistä ongelmistä. Niin että älä suotta luota siihen tahoon.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Tässä tapauksessa olisi hienoa, että nimenomaan lääkärit kritisoisivat säästöehdotusta. Voisinhan minäkin sen tehdä, mutta jos takana olisi Lääkäriliitto niin sillä olisi painoa.

enkunalma kirjoitti...

Taalla Englannissa reseptilaakkeet maksavat £7.20/laake (siis reseptilla jos on vaikka viisi laaketta niin viisinkertainen summa). Jos on esimerkiksi diabeetikko saa KAIKKI laakkeet ilmaiseksi, allergiarasvat, antibiootit seka tietysti diabeteslaakkeet tai insuliinit riippuen tyypista. Laakarissa kaynti ei maksa, ei myoskaan sairaalassa kaynti. MUTTA, National Insurance, joka sisaltaa elakemaksut ja sairauskulut on monimutkainen (http://www.hmrc.gov.uk/ni/intro/basics.htm) systeemi joka tyossakayvaa henkiloa laskuttaa tuloihin suhteutettuna, keskituloinen maksaa suunnilleen 8% bruttotuloista kuukaudessa. Eli kiertokautta maksetaan, itse makselen naita maksuja useita satoja puntia. Siis, ilmaista terveydenhoitoa ei sitten kai olekaan.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

En ole perehtynyt muiden maiden järjestelmiin. Jostainhan sen rahan pitää tulla, verovaroista, vakuutuksesta tms. Nyt kaikkein vähävaraisimmat suomalaiset joutuvat ongelmiin.