lauantai 6. heinäkuuta 2013

Retkellä jossain Savossa

Kävin Kuopiossa. Pieksämäen jälkeen junaan tulee uudenlaista vilkkautta. Pikkutyttö kysyy:
 "Ukki onko sinulla tekohampaat?"
"On minulla", ukki vastaa.
Nainen edessäni rouskuttaa porkkanoita ja asettelee niiden kannat riviin kapealle ikkunalaudalle.

Ennen Suonenjokea junassa alkavat kiertää mansikanmyyjät. Ostan pienen rasian mansikoita, jotka maistuvat nameilta. Rallatan mielessäni "Suonenjok, Suonenjok, kohta tulloo Suonenjok..." Sitten muistan opiskeluaikaisen työskentelyni kyseisellä paikkakunnalla, paska paikka. Pyydän tätä nöyrästi anteeksi suonenjokisilta ja säälin heitä ihan pikkuisen. Piipahduksesta paikkakunnalla on jo vuosia, mutta muistot eivät ole siitä huolimatta kultautuneet.

Käväisemme viinijuhlilla, bussipysäkillä paikallinen väestö ottaa kontaktia. Mies kertoo ostaneensa koiralle kahvia. Koira nauttii kofeiiniannoksensa kolme kertaa päivässä, Gevalia ei kelpaa, pitää olla Kulta Katriinaa tai Presidenttiä. Mies jatkaa matkaa muovikasseinen, jossa hän kantaa koiran kahvipakettia.

Viinijuhlien teemana ovat luomuviinit, joita nautimme melko kohtuudella. Festivaaleilla esiintyy Popeda. Muistelen, että Pate Mustajärveä kutsutaan Ikurin turbiiniksi, mutta levyllä soittanut mies korjaa FB:ssa virheeni: kyse on turpiinista. Ikurin turpiini taitaa esiintymisen, vaikka biisit eivät ole hääppöisiä.

Kävelemme Puijolla, jossa on kaunista, lapsuuden kaunista, syömme metsämansikoita. Kaupunkiin on saapunut kivoja kahviloita ja ruokapaikkoja, halli on remontoitu. Entinen kalahalli on poissa, kun sen läpi oli kuljettava , oli pakko hengittää suun kautta.

Mielimuseoni Kuopiossa on VB-valokuvakeskus, sievä puutalo, jonka seinille on tällä kertaa ripustettu suomalaisia muotokuvia. Mustavalkokuvat vanhoista suomalaisista filmitähdistä ovat tulvillaan glamouria.


3 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

Minä tykkään Kuopion taidemuseosta. Ja korttelimuseosta, varsinkin kahvilasta, rahkapiirakasta. Suonenjoki tunnetaan tietyissä piireissä myös nimellä Suonenoja.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kyseiset museot ovat myös mieleeni, mutta joka paikkaan ei näin lyhyellä reissulla ehdi.

AuvoT kirjoitti...

Hassua, kävimme Kuopiossa perjantaina 5.pv, mutta en havainnut ko viinijuhlia ollenkaan. Kävimme kyllä keskustassa, torillakin, ja museossa katsomassa Barsokevitzin näyttelyn. Ehkä ne juhlat eivät sitten aiheuttaneet koko kaupungin kattavaa melumäikettä.

Oikeastaan kyseenalaistan koko viinijuhlan. Kun Iisalmi, naapurikylä pohjoiseen, laittoi pystyyn olutjuhlan, niin sitten Kuopio kopioi idean ja laittoi viinijuhlan. Iisalmessa on sentään tehty olutta teollisestikin 130 vuotta, ja ei-teollisesti kait jääkauden hellittämisestä lähtien. Mutta eihän viiniä kasva Kuopiosta edes tuhannen kilometrin päässä. Suomessa juodaan jo nyt ihan liikaa, niin moinen keinotekoinen juomajuhla on jotenkin falski.

Onneksi blogisti H ei ole kuopiolainen niin voin rauhassa hieman arvostella asioita.