Verkossa velloo taas rokotuskeskustelu, kyse on HPV (papilloomavirusrokotteesta), jota suositellaan nuorille tytöille kohdunkaulansyövän ehkäisyksi. Näihin keskusteluihin liittyy aina jotenkin paranoidinen piirre: kun viranomaiset ensin kieltävät voin, läskin, kerman ja kaiken kivan niin päälle yritetään vielä iskeä kipeä piikki, jolla viedään loppukin terveys.
Ehdotan seuraavaa strategiaa: rokotetta tarjotaan vain suomenruotsalaisille ja tietysti ilmaiseksi. Siitähän nousee kamala meteli, nehän ovat muutenkin rikkaita ja terveitä. Sen jälkeen annetaankin koko kansan vaatimuksesta rokote kaikille ja kansalaiset ovat tyytyväisiä.
Rokotteiden vastustajat etsivät aina esille potilastapauksia, joissa jotain vakavaa on tapahtunut rokotteen antamisen jälkeen, todetaan ajallinen yhteys, mutta muun yhteyden todistaminen on vaikeaa. HPV- rokotetta on testattu lumekontrolloidusti, eikä rokoteryhmässä ole ollut SAE (serious adverse event) tapahtumia enempää kuin lumeryhmässä. SAE ei vielä tarkoita, että tapahtuma liittyisi tutkittavaan lääkkeeseen/rokotteeseen, se voi olla vaikka liikenneonnettomuus.
Nykyisin lääketieteellisiä julkaisuja on valtavasti, osa niistä ei ilmesty paperisena versiona ollenkaan, joten perustaminen ei vaadi suuria taloudellisia ponnistuksia. Lehtiä arvotetaan impact factorilla, joka on korkea sellaisissa lehdissä kuin Lancet tai NEJM. Impact factor nousee kun lehteä referoidaan muissa julkaisuisssa. Ennenkuin johonkin lehteen uskoo, kannatta ottaa selvää ovatko sen jutut vertaisarvioituja (peer review) ja mikä on lehden impact factor.
Se siitä sitten. Olen kytännyt roskalavaa, johon talon asukkaat voivat heittää tavaraa vinttikomeroista, jotka on pakko tyhjentää. Sisutuslehdissä on aina juttuja, joissa joku on löytänyt roskalavalta Arne Jacobsenin tuolit, meidän lavallamme on vain rikkinäiset lastenrattaat, pahvilaatikoita ja lastulevyhyllyjä.
Kävin eilen pitkästä aikaa Tampereen filharmonian konsertissa, nautin kovin ja mietin miksi käyn niin harvoin (siksi, että perjantai-iltaisin aina väsyttää). Chopinin pianokonsertto Jorma Mertasen soittamana oli hieno, viimeisenä esitettiin Fallan (en ollut koskaan kuullutkaan) reipas tanssillinen teos, jonka soittamisesta muusikot vaikuttivat nauttivan. Voihan se olla, että muusikoista on kiva soittaa sellaista, jota me emme edes välitä kuulla (tämän kyllä kuuli mielellään). Jokaiseen konserttiin on otettava joku yleisötärppi, jotta on mahdollista soittaa samalla jotain uutta ja kummallista. Kuten huomaatte en ymmärrä musiikista mitään, minä vain kuuntelen.
Tampereen filharmonian konserteissa on kiva käydä, tuntee itsensä niin nuoreksi. Vallitseva hiusväri on harmaa. Nyt paikalla oli konserttikäyttäytymisen amatöörejä, jotla taputtivat väärissä kohdissa. Ohjelma otetaan käteen siksi, että tiedetään, milloin on lupa osoittaa suosiotaan.
Juttelin konsertin jälkeen miehen kanssa, joka oli vuosia sitten lyhytaikaisesti työkaverini. Hän oli muuttanut Tampereelle ja kertoi työpaikkansa nimen. En millään muista miehen nimeä, yritin googlailla sitä, mutta turhaan. Joku ihan tavallinen nimi se oli. Mies lainasi aikoinaan minulle levyjä ja harrastaa siis musiikkia. Vielä sen muistan tai jotenkin selvitän.
Jos alussa olevasta sekavasta höpötyksestä ei selviä, niin sanonpa vielä: minä suositan rokottamista. Minulla ei ole minkään lääkefirman osakkeita, enkä ole niiden palkkalistoilla.
3 kommenttia:
Eli voiko tästä vetää johtopäätöksen, että sinun mielestäsi rokote on hyväksi eikä pahaksi ?
Kysyn, koska olen mieltänyt sinut ammattitaitoiseksi järki-ihmiseksi ja koska mulla on oma lehmä ojassa enkä tiedä asiasta mitään, kun en halua mitään 'kohutarinoita' lukea. Lisäksi asiantuntijatkin tuntuvat olevan montaa mieltä asiasta.
Minä ainakin toivoisin sen tyttärelleni annettavaksi, jos minulla sen ikäinen tytär olisi. Rokote estää suurimman osan kohdunkaulasnyöpätapauksista. Tautiin kuolee käsittääkseni Suomessa vuosittain 50-70 naista. Sairastuvat naiset ovat yleensä aika nuoria. Rokotetta on jo käytetty ja tutkittu maailmalla pitkään, eikä merkittäviä haittoja ole havaittu.
Kiitos vastauksestasi !
Hyvä työkaveri sairastui varsin nuorena kohdunkaulansyöpään siitäkin huolimatta, että kävi säännöllisesti papa-kokeessa, sillä seurauksella, ettei enää voi saada lapsia. Onneksi ehti yhden saada. Jatkuva hormonihoito ei kuulosta kivalta, kun vaihdevuosiin on vielä melkein 20 vuotta, vaikka toki onkin onnekas, kun syövästä parantui.
Lähetä kommentti