torstai 31. lokakuuta 2013

Kiertotie

Istuin tänään(kin) varsin myöhään työpöytäni ääressä. Meillä on nykyään käytössä kulunvalvonta, joten tehty työ kirjautuu ylös. Olen käyttänyt järjestelmää pian kaksi viikkoa ja ylityötunteja on kertynyt seitsemän. Tänään kävin kirjautumassa ulos ennenkuin sain työni tehdyksi. Minua hävettää, että johto saa tietää minun luuhaavan työpaikalla niin myöhään. Aletaan vielä moittia hitaaksi.

Huomenna lähden opettamaan lääkärinalkuja. Tilaisuuden juju on se, että mukana on oikea aito potilas, jonka sairauskertomuksen esittelen. Tämän jälkeen opiskelijat saavat katsoa ja kuunnella päävierasta. Hankin potilaan hyvissä ajoin ja tein esitykseni valmiiksi. Potilas lupasi auliisti saapua paikalle. Tällä viikolla hän oli ilmoittanut, että hänellä on jotain muuta menoa, eikä hän ehdi meille potilaan malliksi (sanoin muutaman kirosanan, mutta luonnollisesti siten, ettei kukaan kuullut). Sain viime hetkellä hankittua hänen tilalleen hyvän sijaisen ja valmistelin uuden esityksen.

Vanhan kirjastotalon musiikkisalissa järjestettiin konsertti, jossa nuori sukulaiseni soitti Gershwinin preludeja. Muistan hänet korkealla pianojakkaralla koskettimia paukuttamassa, jalat eivät ulottuneet lähellekään pedaaleja. Me sanoimme "Lopeta vähäksi aikaa se soittaminen, että saadaan rauhassa juoda kahvia". Nyt hän soitti niin hienosti, välillä kädet jännästi ristissä. Minulle ainakin meni täydestä. Taputin innokkaasti. Esiintyjiä oli neljä ja yleisöä muutama enemmän.

Kaikkea voi opiskella, lääketiedettä ja musiikkia. Nyt pitäisi tietää lastentarhassa, mitä joskus haluaa. Virheliikkeet ovat kiellettyjä. Jos jotain aloitat, niin siinä opiskelupaikassa olisi sitten kärvisteltävä, vaikka vihaisit koko alaa. Se on tehokasta, taloudellista ja täysin järjetöntä. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus kulkea oma kiertotiensä.

3 kommenttia:

AuvoT kirjoitti...

Ehkä potilas sairastui eikä päässyt tulemaan...

Erja Metsälä kirjoitti...

Aika kamalaa tuo, kuinka opiskelijoita pyritään saamaan ruotuun, nopeiksi ja keskittyneiksi.

Mistä ihmeestä tähän yhteiskuntaan on tullut tuollainen henki, että ihmistä on luvallista tuolla lailla rajoittaa? Tietysti on hyvä, ettei resursseja tuhlata, mutta kyllä täytyy myös olla luvallista muuttaa mieltään, epäröidä ja jopa epäonnistuakin. Ja sen jälkeen vaihtaa suuntaa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Yhteiskunnasta on tullut ikävän tehokas, kaikkea mitataan rahassa.