Taloni pihaan on ilmaantunut roskalava. Tiirailimme lavan sisältöä yhdessä nuoren opiskelijatytön kanssa. Lavalle oli viskattu pari lastulevystä kyhättyä hyllyä, nuhruisia patjoja ja sinapinkeltainen muovinen kaukalo, jota epäilen jonkinlaiseksi kukkapöydäksi. Viimeksi mainittu oli retroa, muttei sellaista retroa, jota kaipaisin. Kaukalon alla oli pyörät, joten huonekasveja voisi siirrellä vaivattomasti eri sijainteihin. Kotona minulle selvisi, että vinttikomero pitäisi tyhjentää kattoremontin takia. Vinttikomerooni on kasattu roinaa lattiasta kattoon saakka. En ole oikein varma mitä siellä on, sillä parissa viimeisessä muutossa olen siirtänyt komeron sisällön suoraan seuraavaan vinttikomeroon. Talossa ei ole hissiä, joten mukavaa kuntoilua on tiedossa. Ehkä näin oli tarkoitettu.
Hesarissa luki, että on siirryttävä kokonaan sähköisiin resepteihin viimeistään keväällä. Meille on korostettu, että potilaalta on pyydettävä lupa e-reseptin kirjoittamiseen. Miksi ihmeessä, jos se kohta tulee pakolliseksi? Jotkut potilaat vastustavat periaatteessa reseptin sähköistä muotoa ja kanta-arkistoa, johon tietoa kerätään. Eräät vaan haluavat pitää paperilappusensa, jollakin saattaa olla syynä se, että reseptejä haetaan monelta lääkäriltä. Sähköinen resepti on sinänsä kätevä.
Lääkäreillä on ollut onni ja riesa hoitaa, ainakin jossain määrin, sukulaisia ja ystäviä. Jos paperireseptit häviävät, niin se ei enää onnistu. Meidän ammattimme etuihin on kuulunut myös mahdollisuus hoitaa itseään, joka ei tietysti aina ole hyvä asia, mutta monesti se on ollut kätevää. Mitä sitä ketään mennä jonkun pikkuvaivan vuoksi häritsemään. Onko minun jatkossa tilattava aika omalle lääkärille jos tarvitsen tulehduskipulääkettä tai antibioottikuurin? Minulla ei ole mitään sisäpiirin tietoa näistä uudistuksista, vaan kaikki tämä on sanomalehdestä luettua. Sieltähän ne asiat yleensä saadaan tietää.
4 kommenttia:
Ehkä on hyvä että resepteistä on jokin tietokanta jossain jolla nykyiset väärinkäytökset saadaan torjuttua, mutta kyllä asiakkaalla - minulla - pitää olla paperi kotona.
Miten sen sitten kätevästi tarkistaa milloin resepti vanhenee, miten paljon siinä on jäljellä, yms. Jos näiden selvitys riippuu siitä että sinulla on toimiva tietokone, siinä oikeat ohjelmat, ja pankkitunnukset olemassa, ja siltikin ko yksinkertaisten asioiden tarkistus vie 15 minuuttia niin ei siitä hyvä seuraa.
On pieniä yksityisvastaanottoja, vaikkapa terapeuttien tai hammaslääkärien, joille tulee kohtuuttoman kalliiksi hankkia järjestelmä. Suuret toimijat vain pärjäävät. Tavallaanhan systeemi on hyvä, vaikkapa huumereseptejä ei enää tarvita, mutta ihmiset eivät ole ehkä kehittyneet samaa tahtia kuin järjestelmä. Harvalla maaseudun iäkkäällä ihmisellä on tietokonetta. Nythän muuten uuden systeemin myötä lääkäri voi kytätä, onko lääke haettu apteekista.
Mä oon käyttänny e-ressuu sen alkuajoist asti ja oon siihen erittäin tyytyväinen. Ykskään ressu ei unohu kotiin ja voimassaolevat tarkastaa netin kautta kanta:sta alle minuutissa.
Ne joil ei oo konetta, näkee ressusa vaikka apteekissa.
Säilyyhän (uskoakseni/toivoakseni) lääkäreillä yhä lupa määrätä ittelee tarvittavii lääkkeitä, mutta kuinka sitä pirtua juhliin...
Mun mielestä on vain hyvä, että reseptit siirtyy sähköisiksi. Eiköhän siinä tietokoneessa edelleenkin ole mahdollisuus tulostaa kopio mökin mummolle luettavaksi tai sitten apteekista ainakin voi käydä lunttaamssa. Tuo lääkäreiden itselääkitseminen tai sukulaisten hoitaminen voikin sitten vaatia pieniä kikkailuja, mutta siirtymäajan verran voi kirjoitella vielä paperireseptejä.
Mun mielestä ihmiset eivät vain ymmärrä, mitä e-resepti ja kanta oikeasti tarkoittavat. Onhan ne tiedot nytkin koneella ja arkistossa, joten miten se tilanne siitä muuttuu, jos ne menevät yhteen varmaan arkistoon... Ihmisille jää edelleen aika hyvät (=liian isot) mahdollisuudet määrätä tietojensa näkyvyydestä. Mutta tauti se on vainoharhakin.
Lähetä kommentti