sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Mukamas festivaalit

Olen pitänyt nukketeatteria lasten juttuna: pykätään näköeste, jonka takana ihmiset seisovat typeriä nukkeja kannatellen. Lapsenakin tämä tuntui huijaukselta, sillä katsojat saattoivat nähdä mistä on kyse. Näytelmän loppuun kuului aina jonkinlainen opetus.

Tampereella järjestetään kansainvälinen nukketeatterifestivaali (Mukamas festivaali), josta kukaan tamperelainen ei ole koskaan kuullut. Eilen illalla Hällä-näyttämöllä esiintyi mainio puolalainen ryhmä Teatr Animacji näytelmällään Molier. Näytelmä kertoo näytelmäkirjailija Molieresta (syntymänimeltään Jean Babtiste Poquelin). Päähenkilö kuvataan kuolemaa tekevänä vanhuksena, jolla on huolta nuoresta vaimostaan ja potenssistaan. Mies kirjoittaa juuri näytelmäänsä Tartuffe.

Esitys oli mainio. Nuket olivat lähes aikuisen kokoisia ja niin ilmeikkäitä, ettei niitä ohjaileviin näyttelijöihin kiinnittänyt mitään huomiota, ainakaan silloin kun se ei ollut esityksen tarkoitus.

Ainoa huono puoli näytelmässä oli suomenkielisen tekstin hankala luettavuus (teksti heijastettiin näyttämön oikealle reunalle, eikä sitä voinut lukea ja katsoa samalla esitystä). Välillä ihmettelin käännöstä. Suomessa Aurinkokuningasta ei kutsuta nimellä Louis vaan Ludvig. Harmitti, että yleisöä oli niinkin vähän, sillä tämä esitys olisi ansainnut enemmän.

Kuva on lainattu festivaalien sivuilta.

Ei kommentteja: