sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Päivän arvosana

Näin vaihdetaan lakanat:

Poista sängystä puhelin, iPad, kolme puoliksi luettua romaania ja kahdet Tiimari-lasit. Huiski syrjään iltojen katteettomat haaveet ja aamuöiden turhat ahdistukset. Revi sängystä lakanat ja löyhyttele kissankarvat. Aivasta. Hae nenäliina ja niistä nenä. Vie lakanat likapyykkiin.

Ota porrasjakkara ja kurota kaapista puhtaat lakanat ja tyynyliinat. Pujota täkki pussilakanaan. Kiroile. Etsi kolme tyynyliinaa ja tunge niihin tyynyt. Tyynyt voi kasata päällekkäin kirjan lukemista varten. Yöksi ne levitellään vierekkäin, jolloin niitä voi halata.

Päiväpeitettä ei saa millään suoraksi, sillä painava Futon-sänky on kiinni seinässä. Heitellään lopuksi tyynyt taiteelliseen epäjärjestykseen kaiken päälle ja taitellaan torkkupeitto nätisti sängyn jalkopäähän. Ihan kuin Kodin Gloriassa.

Luen (löytyi aamulla lakanoiden välistä) Joyce Carol Oatesin fiktiivistä Marilynista kertovaa romaania nimeltään Blondi. Romaani on kiinnostava ja hyvin kirjoitettu tarina ikonisen filmitähden elämästä. Yllätyin googlatessani kirjailijan: hän on siis noin vanha (syntynyt 1938).  Jostain syystä ilahdun aina kun tajuan kirjailijan olevan ikäloppu, mutta silti elävä ja terävä. Mikä vimma yhdysvaltalaisilla kirjailijoilla on kirjoittaa järkälemäisiä romaaneja (Blondissa on lähes 1000 sivua).

Töppäsin eilen pahasti. Lepäilin sohvalla kuuteen asti ja aloin valmistautua lähteäkseni katsomaan Pähkinänsärkijää Tampere-talolle. Etsin lipun ja vilkaisin sitä: baletti olisi alkanut kuudelta.

Rankaisin itseäni imuroimalla. Löysin itserankaisun seurauksena kissanoksennuksen. Päivä, joka alkaa lakanoiden vaihtamisesta ja päättyy kissanoksennuksen siivoamiseen ei voi olla huono. Antaisin arvosanaksi seitsemän puoli.

7 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Blondia selasin juuri äskettäin uudestaan (olen lukenut sen joskus vuosia sitten). On kyllä kiinnostava ja hyvin kirjoitettu. Hankala käyttöliittymä tosiaan! Miten luet tuhatsivuista pokkaria petissä... mulla on kans ne kolme tyynyä, joita asemoidaan samoin kuin sunkin petissä.

Nimetön kirjoitti...

No mutta; olisit voinut ihan hyvin lähtee vielä. Baletissahan oli/on väliaika?

//Eija

ps. kantsii hankkia sellanen sänkypöytä jonka voi kallistaa kirjan lukemiselle.

Nimetön kirjoitti...

Minä suosittelen book seat-lukutyynyä! Siinä pysyy isompikin kirja auki tuen avulla ja silti sivua on helppo kääntää. Lukutyynyä voi käyttää istuessakin.
Sain tyynyn joskus vuosia sitten lahjaksi ja ajattelin saadessani, että: joo, joo nämä on niitä lahjoja "hänelle jolla on jo kaikkea". Nyt en tyynystäni hevillä luovu!

Nimetön kirjoitti...

Niin, ehkä toi tyyny on kätevä niille, jotka jaksavat pitää sitä jalkojensa päällä, minä en voi; kissani kun kuorsaa jalkojeni päällä ehkä vain puolisen tuntia, ovat jalkani jo väsyneet sen painosta.

Sänkypöytä on kätevä; se on ilmassa ja sen voi siirtää pois ja sitä voi käyttää muuhunkin kuin kirjan lukemiseen, esim. sänkyaamiaiseen.

//Eija

Hoo Moilanen kirjoitti...

No voi perskutarallaa. Huonoa tuuria.

Kyljellään ei edes saa hyvää asentoa kuin tyynyä halaamalla. Kertakaikkisen pahan halipulan tullen turvaudun ns.poikaystävätyynyyn, joka on ehkä puolitoistametrinen. Sen ympärille voi kietoutua. Se ei kylläkään halaa takaisin. Huokaus.


Nimetön kirjoitti...

Ihmettelen kirjojen lukemiseen tarkoitettuja tyynyjä, itse luen kirjat makaamalla sängyllä kyljelläni ja lepuuttamalla kättäni patjaa vasten samalla kun pidän kirjaa. Välillä kylkeä vaihtaen. Näin olen tehnyt jo 30 vuotta, ei tule niskasärkyä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ei ikinä arvaa mikä herättää keskustelua. Sängyssä lukeminen ja sen apuvälineet.