sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Rauha Fidelille

Kaverini kuubalainen mies sanoi vessasta tullessaan "Lähetin terveisiä Fidelille"

Olen käynyt kahdesti Kuubassa, enkä ole nähnyt missään niin paljon poliiseja. Poliisit kysyivät jatkuvasti papereita kuubalaisilta tutuiltamme.

Virallisista kaupoista löytyi niin niukasti elintarvikkeita, että meille loihditut ateriat hämmästyttivät. Täytyi olla rinnakkainen systeemi, josta kaikki ainekset hankittiin.

Olen käynyt parissa havannalaisessa kodissa, jotka oli tuettu kaikenlaisilla systeemeillä, jotta ne pysyivät jotenkin kasassa. Autotkin oli kasattu kokoon erilaisilla kotoisilla materiaaleilla. Mopoista on kyhätty hassuja kulkuneuvoja, joilla voi kuljettaa vaikka turisteja. Lentokoneita en uskalla edes kuvitella.

Olen asunut Havannassa kotimajoituksessa. Suurehko perhe nukkui toisessa makuuhuoneessa, kun minulla taas oli käytössäni kokonainen huone. En ole ihan varma kuinka monta ihmistä siellä lopulta yöpyi. Talon isäntä halusi soittaa meille viulua. Kiittelimme häntä, jonka jälkeen tuli hyvin kiusallinen hiljaisuus. Mies alkoi puhua vähäisellä englannillaan ja ymmärsimme lopulta, että hän halusi rahaa. Hain huoneestani kukkaron ja ojensin hänelle turistipesoja.

Toisella kerralla asuin toisessa perheessä, mutta samassa talossa. Talon hissi oli todella pelottava, mutta siinä helteessä oli pakko uhmata kohtaloaan. Huoneessani lepäillessäni kuulin kirkunaa, kuin sikaa tapettaisiin. Vastapäisen kerrostalon parvekkeella todellakin tapettiin sikaa.

Eräs kuubalainen mies olisi halunnut muuttaa luokseni vaikka hänellä oli vaimo ja liuta lapsia. En ottanunut häntä mukaani.

Köyhässä Kuubassa kaikki saavat koulutuksen ja terveydenhuollon. Ihmiset eivät totisesti vaikuttaneet diktaattorin piiskaamilta vaan jotenkin ylväiltä mutta kuitenkin sydämellisiltä.

Kävin Helsigissä vierailemassa kollegojeni lukupiirissä, L:n kauniissa kodissa. Sain samppanjaa, kynttilälyhdyn, uusia ajatuksia ja Ludmila Ulitskajan romaanin. Ostin Helsingistä taidekalenterin, jossa on Rothkon töiden kuvia, mustasta sähköjohdosta tuunatun korun ja jouluvaloja, jotka olisin voinut ostaa Tampereeltakin.

Huomenna on taas mentävä töihin, mutta viikon kuluttua alkaa kahden viikon loma. Lähden viikoksi Teneriffalle. Kun ihmiset kysyvät oletko lähdössä johonkin ja vastaan Teneriffalle niin matkani ei herätä suurempaa innostusta. En ole vuosiin käynyt varsinaisella seuramatkalla, joten minulle oli uutta, että kaikesta piti maksaa erikseen: lentokenttäkuljetuksesta, aterioista lennolla ja parvekkeesta. Ostin itselleni parvekkeen.


Ei kommentteja: