maanantai 30. tammikuuta 2017

Valtakunnanvanhukset

Kehonhuoltojumpassa käytettiin taas niitä inhottavia pilates-rullia. Rullat ovat noin puolen metrin pituisia punamustaraidallisia lieriöitä. Käydään lattialle rähmälleen rullan päälle (rulla polven yläpuolelle) ja kieritetään lieriötä sydäntä kohti, jonne kuonat kaulitaan. Eikös ne pitäisi kuljettaa munuaisiin? Ohjaaja osaa ihania suomenkielisiä lihasten nimiä kuten räätälinlihas, hoikkalihas tai suoliluulihas. Rullaaminen tekee kipeää. Kun olen tähän asti selvinnyt elämästäni lihaksia kaulimatta niin olisin varmaan pysynyt elämään ilman tätä kokemusta edelleenkin. Enpä sitten pystynyt.

Luen Antti Eskolan kirjaa Vanhuus. Siinä sosiologian professori kertoo lenkkeilleensä aikoinaan salaa. 70-luvulla kukaan järkevä ihminen ei urheillut. Nykyään kaikki juoksevat sukkahousuissaan, kuvaavat itseään poluilla, jakavat facebookissa reittinsä, pulssinsa, hikensä  ja juostun matkan metrin tarkkuudella.

Vanhempani palaavat Espanjasta ennen aikojaan, sillä isäni on telonut polvensa eikä voi lenkkeillä. Kotioiloissa he voivat sitten käydä kuntosalilla. Minulla tulisi mieleen viettää hetki ihan huilaten, lueskellen ja kahvilassa istuen. Huomaan itsessäni pienen kapinan poikasen.Tekisi mieli huutaa heille "Te ootte tyhmiä!"

Antti Eskolan Vanhuus on tarkkaan pohdittua tekstiä vanhana elämisestä. Antti Eskolaa kuunnellaan ja luetaan mielellään. Kaikkia vanhoja ihmisiä ei kuulla. Julkisuudessa liikkuvia iäkkäitä ihmisiä ei muuten sanota koskaan vanhuksiksi. Ovatko Jörn Donner (83 v), Claes Andersson (79 v) tai Aira Samulin (89 v) vanhuksia? Nimitän heidät tästä lähtien valtakunnanvanhuksiksi.

Aiemmin teitittelin säännönmukaisesti ikäihmisiä. Se ikäihmisen raja on kohdallani noussut hiljalleen viisikymppisestä kahdeksankymppiseen. Nykyään kysyn melkein kaikilta "Saako sinutella?" ja he vastaavat ilahtuneen näköisinä "Saa!" ja teitittelevät sen jälkeenkin minua.

4 kommenttia:

Timo Lampi kirjoitti...

Uskalsin aikoinani, 1960-luvulta 2000-luvulle asti, kyllä urheilla ja juosta muitten mielipiteistä välittämättä, pidin siitä paljon.

Vieläkin teitittelen tuntemattomia ja lääkäreitä. Hiukan viimeeksi kyllä nikottelin kun oli nuorempi lääkäri kuin omat lapset...

Marjatta Mentula kirjoitti...

Valtakunnanvanhuksiin voisi lisätä vielä Pirkko Mannolan 78v. Hän kävi kertomassa Kouvolassa Senioreiden Suhinoissa, miten nuoruutta pidetään yllä. Hän viskasi yhtäkkiä kesken ohjeistuksen jalkansa ylös kuin Jorma Uotinen, joka ei ihan vielä kuulu joukkoon (vasta minun ikäinen). Sitten hän varoitti meitä tekemästä liikettä hänen perässään.

Maalla hämmästeltiin vielä 80-luvulla niitä, jotka juoksivat turhaan. Isäni naapuriin muutti nuoripari, joka juoksi maantietä kuntoillakseen. Isä suhtautui hyväntahtoisesti. "Ne juaksee, vaikkei o kiirus mihinkään. "

Timo Lampi kirjoitti...

MM: Nostipas viiminen virke leveän hymyn naamalle!
Koskaan en ole tajunnut kuntosalilla käyntiä, aivan hullun hommaa. ;D

Heidi kirjoitti...

Uotinen on lupaavasti matkalla valtakunnanvanhukseksi. Naiset, jotka nyt hommaan valitsimme ovat kovin tanssi ja laulu painotteisesti orientoituneita. Kirsi Kunnas (92 v) kuuluu ehdottomasti valtakunnanvanhuksiin.