torstai 18. elokuuta 2011

Mykyrokka

Olen syntynyt Savossa, Kiuruvedellä, paikkakunnalla, jota aiemmin nimitettiin maitopitäjäksi. Tuolloin Kiuruvesi oli kirkonkylä (kirkonkylä oli pienempikuin kauppala ja kauppala taas kaupunkia vähäisempi).

Kiuruveden perinneruokiin kuuluu mykyrokka. Mykyt tehdään verestä ja ruisjauhoista, keitossa on lisäksi kaikenlaisia sisäelimiä ja perunoita. Olin 80-luvun alussa terveyskeskusjaksolla paikkakunnalla ja tätä ruokaa tarjottiin terveyskeskuksen ruokalassa. Todennäköisesti sitä syötettiin myös potilasraukoille.

Kiuruvedellä on syntynyt ainakain yksi kirjailija: Erkki Ahonen. Wikipedian mukaan mies kuoli viime vuonna Turussa (voi kirjailijaparkaa syntyä Kiuruvedelle olisi jo riittävä rangaistus, sittemmin hän on kaiken lisäksi päätynyt Turkuun). Mies on julkaissut proosaa ja runoja. Löysin tänään Lukulaarista aarteen: Delfiinikirjojen Uuden runon kauneimmat 1 ja 2. Kokoelmat on julkaistu 1968 ja 1971. Osassa 2 oli Erkki Ahosen runoja, tässä yksi niistä:

Esineet aamulla

Esineet järjestyvät uudelleen,
tänään on kesä;
ruoho ruosteisia viiloja,
rautalankaa, kuhmuinen keila;
sielun joutavaa romua.

Samaisesta kirjasta löytyi Pekka Kejosta. Runo osoittaa, että downshifting tunnettiin jo 40 vuotta sitten:

Huoneessa on vain vähän kirjoja,
sänky toisella laidalla.
Pöytä, tuhkakuppi ja tämä kone.
Olen kaksinkertaistanut elämäni yksinkertaistamalla sen.

Alan jo ihan tosissani harkita työväenopiston Voimaeläimet kurssille hakeutumista (7t, 14 e). Olisi vinkeää nähdä minkälaista joukkoa sinne kerääntyy. "Kurssilla tutustutaan Voimaeläinten symboliikkaan ja tutkitaan niiden merkitystä oman henkisen kasvun tukena ja välineenä, voimavaroina elämän eri tilanteissa ja tapahtumissa..."

2 kommenttia:

Terttumarja kirjoitti...

Siis Voimaeläimet!
Mikä ihmeen kurssi se on? Tuntuu ihmeelliseltä, millaisia kursseja järjestetään valtion/kunnan/meidän varoilla. :(
Muuten, meidän kunnassa toimii kansalaisopisto, sielläkö Työväenopisto? Kai ne ovat kuitenkin samalla periaatteella toimivia, en tiedä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Täällä on suuri työväenopisto ja pienempi kansalaisopisto. Taitaa olla sama periaate molemmissa.