perjantai 19. huhtikuuta 2013

Porkkanan tarkoitus

Hesarin Teema-lehdessä käsitellään laajasti Mauno Koivistoa, joka täyttää 90 vuotta. Koivisto on valju (=ei savolainen) Kekkoseen verrattuna. Hän on kuitenkin onnistunut elämään pitkän elämän.

Tästä saan huteran aasinsillan elämän tarkoitukseen. Samaisessa lehdessä esitetään muokattuna uusintana (en ole aiemmin nähnyt lehtijuttujen uusintoja) Hesarin Kuukausiliitteen juttu elämän tarkoituksesta vuodelta 1994. Tuolloin Espoon Eestinkallion 3 A luokka kirjoitti kuuluisille viisaille ja uteli tuota elämän tarkoitusta. Nyt samaa kysyttiin myös joiltakin kyseisen luokan oppilailta. Suurin osa "viisaiden" vastauksista ovat haukotuttavan opettavaisia. Poikkeuksia ovat biologi Anto Leikola ja ohjaaja Ralf Långbacka, jotka siteeraavat Anton Tsehovia. Kirjailija kirjoitti kuukautta ennen kuolemaansa vaimolleen Olga Knipperille: "Sinä kysyt: Mitä elämä on? Se on samaa kuin kysyisi, mikä on porkkana. Porkkana on porkkana, ja siitä ei voi sen enempää tietää. "
-Kerrassaan loistava vastaus.  

Epäilimme kollegan kanssa onko itsensä puolikuoliaaksi raataminen todella elämän tarkoitus ja laitoimme  lomalta maanantaina palaavalle pomolle viestin, ettemme jaksa, ellei työmäärällemme tehdä jotain. Lisäsimme viestiin pari konkreettista työmääräämme vähentävää ehdotusta. Tänään ennen töistä lähtöäni (klo 16.30) laitoin pomolleni toisen viestin, jossa kerroin, että hänelle jäi minun sijaisuusviikoltani perinnöksi 38 käsittelemätöntä lähetettä, joka tosin on vähemmän kuin minä maanantaina sain (56). Viikon mittaanhan niitä on sadellut sieltä ja täältä lisää. Laitoin viestin loppuun toivotuksen mukavasta lomalta paluusta ja vinkin "Ei ehkä kannata ihan heti avata sitä toista lähettämääni viestiä."

Mikä on siis elämän tarkoitus? Sama kuin kysyisi: Miksi kirjoittaa blogia, jota lukiessa jotkut tuhlaavat ainutkertaista elämäänsä? Miksi lukea kirjoja? Miksi kirjoittaa kirjoja kun niitä on jo riittävästi? Miksi kirjoittaa kun kukaan ei edes julkaise?  Miksi rakastua kun rakkaus voi loppua? Miksi kastella kukkaa, kun se kuitenkin kuolee? Miksi hankkia lapsia, kun lapsia on jo maailmassa liikaakin? Miksi silittää kissaa? Miksi siivota kun kuitenkin tulee sotkua? Miksi käydä kaupassa ostamassa minttulakuja?

Elämällä on tarkoitus niin kauan kun vielä elää, sitäpaitsi porkkana on porkkana ja siitä ei voi tietää sen enempää.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Siks kun se on kivaa, siks noita kaikkia. :)

Nimetön kirjoitti...

Elämän tarkoitus on nuo kaikki, jos ne lisäävät onnellisuuttasi (joka on elämän perimmäinen tarkoitus).

Työmäärän vähentäminen on oiva lisä elämän tarkoituksen saavuttamisessa.

Åboriginal

Merja kirjoitti...

Minä muistan tuon elämän tarkoitus -jutun - otin sen talteenkin. Aloitin silloin väitöskirjaprojektia ja ajattelin siteerata sitä karonkkapuheessa. En siteerannut. Äskettäin heitin jutun paperinkeräykseen.
Vähensin töitä ja nyt ihmettelen, mihin ryhtyisin. Asioilla on puolensa. Liika on kyllä liikaa, myönnän.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Hyvä vinkki. Pitäisi nimittäin pitää puhe toukokuussa. Pitää miettiä miten tuon porkkanan saisi siihen ujutettua.