tiistai 20. syyskuuta 2011

Ruusu

Päätin, että saan tänään nukkua niin pitkään kuin nukuttaa ja heräsin klo 6.10. Pohdin heti aamutuimaan maamme taloutta. Jos emme kuluta niin yritykset kaatuvat ja vaivumme syvään lamaan. Jos taas kulutamme niin tuhoamme luontoa. Jos syömme lihaa niin tuemme moraalitonta tehotuotantoa, jos taas kasviksia niin ne tuodaan jostain kaukaa ja niiden viljelyssä on riistetty pakolaisia tai käytetty lapsityövoimaa. Kesällä saamme onneksi vielä kotimaisia vihanneksia. Kukkakauppias kertoi, että marketissa myytävät Reilun kaupan ruusut viljellään Afrikassa ja niiden tuottamisessa käytetään roppakaupalla torjunta-aineita ja työntekijät saavat reilun nälkäpalkan työstään. Näitä ruusuja myydään käsittämättömän halpaan hintaan, kukkakauppiaiden ei kuulemma kannata enää ruusuja myydä. Pian meillä ei enää ole kukkakauppoja. Ruusut ovat jo menettäneet statuksensa. -Tämän siis kertoi kukkakauppias.

Toimin aikoinaan pitkään terveyskeskuslääkärinä. Muutamat potilaat toivat heti julki halveksuntansa työtäni kohtaan. "Tulin tänne koska en saanut aikaa dosentti N.N:lle".  "Olen professori N.N:n potilas" (joku emeritusprofessori, joka ei ole vuosiin tutustunut hoitosuosituksiin). "Tulin tänne vaan koska tarvitsen lähetteen korvatautien erikoislääkärille". Saattoi käydä niinkin, että tein lähetteen erikoissairaanhoitoon, jossa sitten olin myöhemmin töissä ja otin siellä vastaan samaisen potilaan, mutta olihan ammattitaitoni toki noussut sillä toimin nyt eri rakennuksessa. Aluesairaalassa oli arvostettu ylilääkäri, kun kiersin hänen osastoaan, kuului peteistä kollektiivinen pettynyt huokaus- ei ollutkaan Nyyssönen.

5 kommenttia:

Niina kirjoitti...

Joskus tuli telkkarista joku MOT tms, jossa oli juuri noista reilun kaupan ruusuista. Ei millään tavalla eettistä hommaa.

Divine kirjoitti...

Totta kai kotimainen kukkakauppias moittii halvemmalla myytäviä markettiruusuja.

Ei millään tavalla eettistä hommaa? No on se nyt jollain tavalla. Pikaisella googlailulla löytyi tietoja, että kenialaisilla reilun kaupan kukkatiloilla maksetaan maan keskitasoa parempaa palkkaa. Löytyi myös tietoja, että Kenian ruusujen aiheuttamat päästöt ovat Hollantia ja Suomea pienemät.

Toisaalta rahan jakamisen voisi toki järjestää vieläkin reilummin, ja kaikenlaisia verotusjärjestelyjä on reilun kaupankin järjestöillä tehty. Ei reilu kauppakaan pysty kerralla korjaamaan maailmantalouden vääryyksiä, mutta harva asia on sataprosenttisesti 'hyvää' tai 'pahaa'.

Heidi kirjoitti...

En ole perehtynyt asiaan tarkemmin. Kukkakauppias oli katsonut tuon kyseisen ohjelman. Halusin kuvata miten vaikeita nuo kuluttajan valinnat nykyään ovat. Ostan paljon reilun kaupan tuotteita ja niiden ajatus on tietysti erinomainen.

ketjukolaaja kirjoitti...

Minäkin näin joskus dokumentin, jossa Kenian ruusunkasvatusta kuvattiin hyvin myönteisessä valossa. Ei ollut mot-ohjelma. Työntekijöillä oli yhtenäiset työasut, kasvihuoneet siistejä, sain sen käsityksen, että palkkataso oli ihan ok.

Itse olen tosin sitä mieltä, että ruusut ovat yliarvostettuja. Jos vain löytyy, niin ostan aina neilikoita, myös kukkakaupasta.

Heidi kirjoitti...

Italiassa neilikat ovat hautajaiskukkia, siellä niitä ei kannata ostaa kenellekään. Minä ostan itselleni kukkia vähintään parin viikon välein. Välillä Kerttu syö ne ja välillä taas ei. Kerttu pitää gerberoista.