torstai 19. tammikuuta 2012

Anglia

Lähdin hulluuksissani töihin pyörällä. Jalat luistivat polkimilla ja pyörästä kuului vinkuva, surkeasti valittava ääni. Selvisin kumma kyllä töihin. Aura-autot eivät olleet pyöräteitä nykäisseet.

Haluaisin päästä hetkeksi Paavo Väyrysen päähän. Risteilisin aivojen eri alueilla, katsoisin maailmaa Paavon silmin. Haluaisin nähdä miten aivot vääntävät luvuista itselle edulliset.

Luin erään pohjois-savolaisen Kirvesvarren (nimi muutettu) lehden (Kirvesvarsi Lehti) numeroa, jossa haastateltiin Paavo Väyrystä. Hän oli ainoa paikkakunnalla vieraillut presidenttiehdokas. Miestä ei voi laiskuudesta syyttää. Samassa lehdessä kerrottiin, että kirjaston lehjtienlukusalia pidetään auki sunnuntaisin vapaaehtoisvoimin. Savon Sanomia ja Iisalmen sanomia pääsevät lukemaan nekin, joilla ei ole varaa niitä tilata. Kukaan asiakas ei halunnut esiintyä jutussa omalla nimellään.

Samaisella paikkakunnalla serkkuni avioitui nuoren naisen kanssa, joka oli eläinlääkärin tytär. Mummoni ei  koskaan unohtanut naisen nimen edestä etuliitettä eläinlääkäri X:n tytär, toinen serkku taas meni naimisiin lääkärin tyttären kanssa, hänen nimensä eteen sijoitettiin aina määre tohtori Y:n tytär.

Asunto nro 4.

Kerrostalo sijaitsee Haagassa. Meillä on neljä huonetta ja keittiö, yhdessä makuuhuoneessa asuu apulainen, me lapset asustamme yhdessä huoneessa. Alakerrassa asuu Minna-Liisa, jonka kanssa kävelen kouluun. Minna-Liisa saa markan tiskaamisesta ja maksaa minulle työstä 50 penniä. Viereisessä talossa asuu Maija-Liisa äitinsä kanssa. Luemme tosillemme ääneen satukirjaa. Pihalla leikitään Mustaa miestä. Törmäämme metsässä itsensäpaljastajaan. Meille on neuvottu, ettei karkkia tarjoavien setien mukaan saa lähteä, tämä ei tarjoa mitään vaan heiluttelee pippeliään edessämme. Meitä naurattaa, juoksemme kotiin, emmekä kerro kenellekään. Meille hankitaan ensimmäinen auto ja televisio. Auto on merkiltään Anglia, se näyttää juustohöylältä.

2 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Ei sinne "nuoremman Paavon" päähän oikein helpolla tosiaankaan pääse, jos ei kyllä "vanhemmankaan". Nuorimman ehkä hetkittäin kylläkin.

Heidi kirjoitti...

Toisten päähän pääsy tuppaa aina olemaan hankalaa.