maanantai 17. tammikuuta 2011

Koululääketieteen läpimädättämä


Minusta tuntuu kummalliselta että henkilöt, jotka eivät usko siihen,että maailma on pannukakku, luottavat kaikenlaisiin uskomushoitoihin. Yleensä luontaislääkkeen tehon näyttö perustuu siihen, että joku kakkosluokan julkkis kehuu mainoksessa saaneensa tuotteesta avun.

Eivät lääkefirmat ole mitään puhtaita pulmusia, ne ovat liikelaitoksia. Kuitenkin lääkkeeltä odotetaan näyttöä, joka perustuu ns. kaksoissokkotutkimukseen, eli lääkettä tutkiva ja sitä saava taho eivät tiedä onko tabletissa vaikuttavaa ainetta. Toki joskus selkeä teho tai sivuvaikutukset paljastavat asian. Lääketutkimusta valvotaan tarkkaan. Kaikenlaisia ihmerannekkeita saa myydä kuka vain. Ns. luontaislääke ei ole aina vaaraton ja usein se on kallis.

Mitä tulee ravitsemukseen, lienee melkolailla tarkasti osoitettu, että Välimeren maiden ruokavalio on ihmiselle terveellinen sisältäen paljon kasviksia ja oliiviöljyä. Nyt tuntuu jyräävän villitys, johon kuuluu suuren eläinrasvamäärän ja proteiinin syönti. Minusta se ei ole erityisen eettistä ja ekologistakaan.

Olen koululääketieteen läpimädättämä tyyppi.

Lisäsin kuvan, kävin eilen Villa Macissa, taulu on Helge Riskulan.

1 kommentti:

Matkareetta kirjoitti...

Isäni on jo iäkäs ja uskonut yleensä lääkärin sanaan. Nyt joku oli höynäyttänyt hänet ihmepillereiden kuukausitilaajaksi. Mainosti, miten tableteissa on vain luonnosta saatavia aineosia. Luonnosta ovat kärpässienetkin, sanoin. Siihen hän ei virkkanut mitään. Pyysin veljeä tilaamaan isän kännykkään puhelinmyyntikiellon.