perjantai 7. tammikuuta 2011

Touche

Viittaan Kaisan kommenttiin. Piti oikein sivistyssanakirjasta tarkistaa Touche, en löytänyt tähän tuota hienoa e-kirjainta. Tajusin äsken mikä myös on yhteistä noissa tapahtumissa, tuo hyväksikäyttäjä on aina jollakin tapaa korkeamman statuksen omaava henkilö kuin teon kohde.

Muistan vielä miten monen vieraan miehen nipistelyn, puristelun ja itsensäpaljastelun kohteeksi jouduin alle 20-vuotiaana. En usko, että olisin ollut tuolloin jotenkin hemaisevampi kuin vaikkapa 30-vuotiaana. Kivaa istua kirjaston lukusalissa ja huomata, että vieressä istuvalla miehellä on housun sepalus auki. Siinä on vaikeahkoa keskittyä opiskeluun. Jotkut miehet uskaltavat kohdella nuoria naisia eri tavalla kuin aikuisia. Nuoren naisen status on jollain tasolla korkea, kauneutta arvostetaan, toisaalta arvovaltaa ei ole.

Miesten positiivinen huomio on mukavaa, mutta ei jonkun tuntemattoman kammotuksen klähmäisen käden kosketus. Yleensäkin on selkeä raja siinä miten vierasta ihmistä saa koskettaa. Ensin tuo tissin imemisjuttu nauratti ja samaten miehen puolustus: kyseessä oli normaali tutkimus. Lääkärin työssäkin on selkeä raja koskettamisessa, jonka jokainen ymmärtää ja jos ei ymmärrä niin ei mielestäni tätä ammattia saa harjoittaa.

4 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Touche ei ollut ihan nappiin tässä, koska en itse esittänyt alkuperäistä argumenttia, johon kommenttisi kolahti. Mutta silti, "osui ja upposi"...

Yksittäinen mies edustaa aina miehiä samassa suhteessa kuin yksittäinen nainen edustaa naisia.

Muistan lääkärintakki päällänikin joutuneeni vuosien varrella pari kertaa vääntäytymään irti jonkinnäköisestä halailuotteesta - ennenkuin vanhemmiten opin suhtautumaan tuollaiseen selkeän pilkallisesti, jolloin se kummasti lopahti; iva on omiaan viilentämään viettejä.

Heidi kirjoitti...

Keskustelimme tänään hoitajien kanssa kahvihuoneessa asiasta. He joutuvat selvästi useammin erilaisten sanallisten tai fyysisten lähentelyjen kohteeksi.

Heidi kirjoitti...

Muistan yhden siivottoman miehen, jonka vaaleat likaiset housunpersukset oli kursittu mustalla langalla. Mies halusi halata kaikkia ja me väistelimme parhaamme mukaan.Se oli oikeastaan hupaisaa, mutta hänen statuksensa ei ollutkaan kummoinen, emmekä olleet hänestä riippuvaisia.

Celia kirjoitti...

Touché-sanan é saadaan näin:
- paina ´-merkkiä (+?-näppäimen vieressä ylhäällä oikealla)
- paina e-merkkiä ja se on siinä: é.

Olen samaa mieltä, että jos lääkäri ei tiedä, missä kulkee koskemisen raja, niin hän ei sovi lääkäriksi. Sama muuten koskee myös muita ammattikuntia ja koskettamisen rajoja.