torstai 6. tammikuuta 2011

Tonavan aallot


Otan näköjään kirjoitusteni aiheet työpaikan kahvipöydästä. Keskustelimme armeijasta. Eräs mies oli yllättäen sitä mieltä, että yleinen asevelvollisuus tulisi lopettaa. Suomessa tällainen ajatus on melko radikaali, ehdottaja oli ehdottoman konservatiivinen kypsässä keski-iässä oleva lääkäri. Hän meni armeijaan jo aikuisena ammattiin valmistuneena miehenä. Vieläkin hän muisteli "Tonavan aaltoja". Tuvassa piti kiivetä ensimmäisen sägyn yli, sen jälkeen ryömiä seuraavan alitse ja niin edelleen. Kun tuli käsky nimeltään kaappikello menivät kaikki omiin vaatekaappeihinsa, aukaisivat oven ja sanoivat "kukkuu!". "Tonavan aallot" ja "kaappikello" olivat kollektiivisia rangaistuksia mitättömistä rikkeistä. En tiedä millainen armeija nykyjään on, mutta jos jotain tuo tyyppistä tapahtuu niin en ymmärrä miksi nuorten miesten pitää tuhlata aikaa moiseen typeryyteen.

2 kommenttia:

exme kirjoitti...

Armeijan tarkoitus on opettaa nuoret miehet tottelemaan kyselemättä. Sitä tottelemista pitää sitten kai testata kaikilla idioottimaisillakin käskyillä. Kun saa miehet menemään kaapiin huutamaan kukkuu, tietää, että kyseenalaistaminen on jo aika hyvin kitketty pois.

Aikku kirjoitti...

Pari vuotta sitten armeijassa opittiin odottamaan. Joka paikkaan oli kiire ja sitten kuitenkin jouduttiin odottamaan. Vaan munkit olivat hyviä. Kokemukset pojan. Munkkeja pääsin itsekin maistamaan.