sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Kolme puuta


Aldomovarin Iho jossa elän on hämmentävä kokemus. Tarinaan mennään ikäänkuin keskeltä ja homma alkaa seljetä vasta takaumien kautta. Elokuva mainitaan trilleriksi, minusta se ei ollut sillä tavalla jännittävä, toki juonenkäänteet olivat yllättäviä. Tarina ei jonkun muun esittämänä olisi ollut uskottava, Aldomovarin kertomana sen ostaa. Elokuvassa tapetaan ja pidetään yhtä henkilöä vankina, nämä asiat tuntuvat vain loogisilta, näin on tapahduttava. Elokuva on visuaalisesti hieno kokemus.

Kävin elien torilla ("ostan vihannekset torilta"- ihminen), ostin risottoriisiä Keittiömaailmasta ("jotkut juntit käyttävät risotossa muuta kuin italialaista valkoviiniä ja palana ostettua parmesania"- ihminen) ja Runsaudensarvessa ("vastustan turkistarhausta"- ihminen). Muuntautumiskykyni on loistava.

En ymmärrä, miten on mahdollista,ettei turkistarhausta ole Suomessa kielletty, ovathan vihreät olleet jo pitkään vallassa. Tämän aamun Aamulehdessä oli annettu puheenvuoro turkistarhaajalle, joka sanoi elinkeinon siirtyvän sitten Kiinaan, jossa kohdellaan eläimiä kohdellaan huonommin. Tällä tavoin voisi perustella omia pahoja tekojaan. Jos en minä, niin kyllä sitten joku muu vielä huonompi ihminen.

Jari Tervo väitti juuri Nadjan huoneessa, ettei kukaan leivo vain itselleen (Jari Tervo leipoo grahamsämpylöitä perheelleen). Minäpä leivoin perjantaina sämpylöitä itselleni.

Vielä viikonlopun runoja, runoilija ei olekaan vähempää kuin Federico Garcia Lorca (Andalusian lauluja), suomentanut Matti Rossi, julkaistu SEVEN-pokkareissa.

Elokuu

Elokuu.
Puoleksi sokeria
ja puoleksi persikkaa.
Illan sylissä aurinko
kuin hedelmän luu.

Maissintähkä on löytänyt
keltaisen, tuikean naurun.

Elokuu.
Lapset syövät mustaa leipää, kuujuustoa.

Kaadettiin kolme puuta

Oli kolme puuta.
(Tuli päivä ja toi kirveet)

Oli kaksi.
(Verkkaiset hopeasiivet)

Oli yksi
eikä yhtään.
(Jäi alastomaksi vesi)

Runoilija pyytää rakastettuaan kirjoittamaan

Suolteni rakkaus, elävä kuolema,
turhaan varron sinun sanaasi
ja mietin, kädesäni lakastuva kukka:
jos kerran elän itsettäni, saat kadota.

Tuuli on ikuinen. Eloton kivi
ei tunne varjoa eikä sitä väistä.
Sydän kätkössään ei tarvitse
jäähunajaa jota tippuu kuusta.

Mutta minä siedin sinua. Revin suoneni
sinun lanteillasi, tiikeri ja kyyhky,
liljojen ja puraisujen taistelussa.

Täytä siis sanoin minun hulluuteni
ja anna minun elää hiljaisena
ikuisesti pimentyneen hengen yötä.

5 kommenttia:

jarna kirjoitti...

On aikeissa mennä katsomaan tuo n leffan...Tai sitten ei taaskaan ehdi/muista ja odottaa sen tulemsita tv:stä. Aika rientää niin että pian se tulee ulos kotituutista.

Zepa kirjoitti...

Eipä se Kiinassa vaikuta sitä ei tätä jos Suomessa lakattaisinn rääkkäämästä eläimiä. Kiinassa niitä rääkätään nyt, on rääkätty ennen ja rääkätään tulevaisuudessa. Näillä Suomen turkistarhaajilla ei ole mitään tajua mittakaavoista kun ne päästelevät suustaan tuollaista paskaa. Penan turkistarha vaikuttaa nolla zero Kiinan tilanteeseen, vaikka Penalle se voi olla maailman suurin asia. Eli yhtä hyvin voisivat etsiä jonkin kunniallisen työn, jota heidän lastensa ei tarvitsisi hävetä.

Hoo Moilanen kirjoitti...

En ymmärrä, miten on mahdollista, että lihansyöntiä ei ole Suomessa kielletty.

Jossakin mainittiin tuon Almodovarin olevan turhan väkivaltainen. En taida viitsiä katsoa. (Ks. edellinen kappale - ensimmäinen askel väkivallattomuuteen.)

Almodovarilla on ollut huikeita leffoja, ei vähiten omaperäisen huumorintajun tähden.

Esim. "Puhu hänelle" -leffan koomaiset naiset vierekkäin parvekkeella - kuin kommunikoiden keskenään - oli parhautta!

Heidi kirjoitti...

Kyllä tämä kannatti katsoa. Omaperäinen elokuva.

En ole vielä lopettanut lihan syöntiä, vähentänyt kuitenkin. Haluaisin ostaa luomulihaa silloin kun lihaa ostan, mutta sitä on vähän tarjolla. Lihasta voisin vaikka luopua, mutta juuston syöntä en haluaisi lopettaa, laitan juustoa melkein kaikkeen. Juusto on hyvää. Eilen tein suppilovahverorisottoa (laitoin risottoon juustoa ja voita) ja uunijuureksia. Tänään lämmmitän eilisen jäännöksiä. Nam.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Kulta-Heidi, täydellinen en ole minäkään, kaukana siitä, vaikka en lihaa syökään!

Lauseesi oli vaan niin herkullinen, että oli pakko tarrata siihen ;)