perjantai 28. lokakuuta 2011

Oi ihana kurpitsa

Ostin ihania talvikurpitsoja. Ne näyttävät söpöiltä koriste-esineiltä. Huomenna tulee vieraita, joten päätin leipoa (tämä vimma iskee pari kertaa vuodessa). Halusin kokeilla Hesarin ruokasivujen talvikurpitsaohjeita. Tapoin kauneimman kurpitsan, siihen pystyi vain suuri lihaveitsi. Nyt kypsennän kovakuorista talvikurpitsaa uunissa pienellä lämmöllä. Sen jälkeen kaunottaresta pitäisi tehdä sosetta, johon sekoitetaan kuohukermaa, tummaa rommia (minulla on vain vaaleaa) ja fariinisokeria. Pohjan paistamiseen pitäisi käyttää piiraspainoa (mikä se on?). Jos menee vituralleen niin voin mennä huomenna leipomoon. Aion valmistaa salaattia butternut-kurpitsasta. Vähän minä olen hyvä. Tosin olen vasta pilkkonut piirakkaan tulevat kurpitsan palat ja työntänyt ne uuniin. Palohälytin ei mekkaloi, sillä poistin patterin.

Olen aina inhonnut sitä etikkasäilykettä, jota Suomessa tavataan kurpitsasta valmistaa. Olen jopa antanut työpaikan ruokalaan palautetta, kun he eräänä talvena roiskivat joka salaattiin tuota pirteän keltaista hirvitystä.

Kävin tässä välillä ottamassa kurpitsan palat uunista, ne ovat kutistuneet.

Pari ravitsemusterapeuttia, ravitsemustieteen professori sekä vähähiilihydraattista ravintoa käyttävä nainen keskustelivat eilen A-talk ohjelmassa .Tämän tyyppiset keskustelut eivät johda mihinkään: maallikko ja professori puhuivat eri kieltä. Professori edusti tieteellistä ajattelutapaa, jossa asiat on selviteltävä laajoissa tutkimuksissa, joissa on vertailuryhmä. Maallikko taas sanoi, että ruokavalioni on hyvä, sillä voin hyvin ja yksi tuttunikin syö samoin ja hänkin on onnellinen. Keskustelun seurauksena alkaa professori näyttää idiootilta, onhan vieressä nainen, joka hehkuu hyvää oloaan.

Karppaaminen on epäekologinen tapa. Hämmästyttävästi se on levinnyt. Ohjelmassa haastateltu kauppias sanoi, että leivän myynti on vähentynyt, lihan myynti kasvanut ja voi loppunut. Pohjois-Karjala projekti kääntyilee haudassaan.

5 kommenttia:

Hoo Moilanen kirjoitti...

Tänäänkin tulee kiintoisaa ruokakeskustelua telkkarista!

Livillä klo 21, mukana mm. hurrjan symppis Jaakko Halmetoja.

bert kirjoitti...

Apua se kurpitsapikkelsi on ihan kauheaa. Sen takia suhtaudun äärimmäisellä epäluulolla kaikkiin ruokiin, joiden ainesosissa mainitaan kurpitsa.

Divine kirjoitti...

Kurpitsa on ihan jees, jopa se pikkelsi, jos vain tietää etukäteen sitä syövänsä. Vaan auta armias, jos luulet syöväsi persikkakuutioita ja pistät suuhusi etikkakurpitsaa.

Olin juuri Itävallassa. Siellä saa näinä aikoina tämän tästä salaattiin kurpitsansiemenöljyä, pyytämättä tai pyytämällä. Se on aika voimakkaan makuista, epäilemättä überterveellistä kuten kaikki tällaiset tuotteet, mutta minun makuuni ältsin hyvää. Sopii erityisesti jonkun rapean salaatin (jäävuori) sekaan. Ostin litran kotiin suoraan tuottajalta.

Heidi kirjoitti...

Olisinkohan voinut puristaa öljyä niistä siemenistä, jotka kaivelin kurpitsan sisältä? Aika kuivakoilta näyttivät.

exme kirjoitti...

Yläasteella ja lukiossa en voinut syödä koskaan salaattia, koska salaateissa oli aina etikkakurpitsaa. Vihaan edelleen sitä makua niin, etten koskaan ota mitään, mikä edes näyttää siltä. Kammottavaa.

Toisaalta se oli ehkä ihan hyvä keino vähentää kalliin salaatin menekkiä kouluruokalassa. En tiedä ketään, joka tykkäisi siitä.